Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

Brutalen boj za star papir

Leteča Lastovka 04.04.2008
SkavtOPIS verjetno ni namenjen prevodu člankov iz tujih časopisov, a zdi se mi, da naslov, ki sem ga zasledila na nemškem SPIEGEL-ONLINE in se nanaša na temo, ki je zadnje mesece aktualna tudi na skavt.net-u, mogoče dobro napoveduje tudi prihodnji razvoj v Sloveniji. Prevajam le najbolj relevantne (od)stavke.
(Avtor: )
V Nemčiji se zasebni in dobrodelni zbiralci odpadkov borijo za dragoceno surovino – star papir. Na lastno pobudo postavljajo pred hišne vhode ali ob ograje modre kante, namenjene zbiranju starega papirja, in hkrati umikajo kante od konkurenčnih zbiralcev starega papirja.

Povod za boj za star papir je januarski sklep višjega upravnega sodišča v Lünebergu, ki je sprostil trg odstranjevanja starega papirja. Pojavila so se številna podjetja, ki se borijo za posamezne ulice ali celo dele mest. Prebivalcem zastonj postavljajo modre katne za zbiranje starega papirja s svojim logotipom in jih tudi redno praznijo. ''Posel s starim papirjem je za podjetja tako donosen, da si lahko privoščijo ta luksus'', je povedal vodja nemškega združenja za odstranjevanje odpadkov.

Nič čudnega, saj je star papir v Nemčiji trenutno redka surovina: v letu 2007 so predelali 15,75 milijonov ton starega papirja – pol milijona tone več kot v predhodnem letu. Količina zbranega papirja pa je ostala enaka kot v predhodnem letu, zato je morala Nemčija lani star papir prvič uvoziti.

Potrebe domačih podjetij s papirjem po tej zaželeni surovini nenazadnje naraščajo tudi zato, ker je za proizvodnjo recikliranega papirja potrebno le pol toliko energije kot za proizvodnjo običajnega papirja. Ta sekundarna surovina je zelo cenjena tudi v hitro razvijajočih se Kitajski in Indiji. Po dolgih letih slovesa nepriljubljenih odpadkov sta tako papir kot karton postala zelo zaželena odpadka, saj prinašata podjetjem z odpadki, poleg starega železa, največ dobička. Na surovinskem trgu je za tono starega papirja zdaj možno dobiti do 100 evrov.

Javna komunalna podjetja s sprostitvijo trga odstranjevanja starega papirja izgubljajo vire dohodkov. Spopadom med odjemalci starega papirja pa ni videti konca, saj strokovnjaki za leto 2015 napovedujejo zvišanje potreb po starem papirju iz sedanjih 320 milijonov ton na vsaj 440 milijonov to. Gospodinjstvom pa je prepuščena odločitev, ali bodo star papir raje odložili v kanto dobrodelne organizacije, ki pomaga otrokom v Afriki, ali v kanto kakega lokalnega podjetja.

Vir: http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,543315,00.html

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.