Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

1. forum gibanja Svet si.

Tone Lesnik 23.02.2006
18. 2. se je v Ljubaljani odvijal 1. forum o odnosu do narave: SVET SI – LJUBEČE IN SKRBNO Z NARAVO. IN KAJ IMA BOG S TEM? Po 3 zanimivih predavanjih in pogovorih v odprtem prostoru smo ugotovili, da se bo gibanje nadaljevalo in da ima vsak svojo nalogo v odnosu do narave. [url=http://tov.skavt.net]Dobrodošli[/url] vsi zainteresirani!
Fotografije s prvega foruma Svet si. Fotografije s prvega foruma Svet si. (Avtor: Aleš Čerin)
SVET SI – LJUBEČE IN SKRBNO Z NARAVO. IN KAJ IMA BOG S TEM?

V soboto, 18. februarja, je bil v Uršulinskem samostanu v Ljubljani prvi forum gibanja Svet si., za skrben in ljubeč odnos do narave. Prišlo je 30 udeležencev iz vrst skavtskih organizacij, redovnih skupnosti in posameznikov, ki se poklicno ali ljubiteljsko ukvarjajo z naravo.

Forum je potekal v dveh delih: v prvem delu so bila tri predavanja v drugem delu pa so udeleženci delali v skupinah po metodi »odprti prostor«, ki sta ga vodila Aleš Čerin in Danilo Kozoderc.

Predavatelji so bili s. doc. dr. Snežna Večko s Teološke fakultete v Mariboru, dr. Peter Skoberne, biolog, strokovnjak za varstvo narave na Ministrstvu za okolje in prostor ter posvečeni diakon Katoliške cerkve in prof. dr. Boštjan Anko z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

S. dr. Snežna Večko je v svojem predavanju o svetopisemskih osnovah odnosa do narave zatrdila, da Sv. pismu neupravičeno očitajo krivdo za uničevanje narave skozi zgodovino, ker domnevno govori o tem, da je Bog dal človeku vso oblast nad naravo. V resnici Sv. pismo govori, da je gospodar Stvarnik, ki želi stvarstvu dobro, človeku pa ga daje v upravljanje po volji Stvarnika.

Dr. Peter Skoberne je poudaril pomen lastnih odločitev v odnosu do narave v vsakdanjem življenju in dal za zgled Sv. Frančiška.

Profesor Boštjan Anko je izrazil mnenje, da bi morala biti Cerkev moralna avtoriteta za svet v odnosu do narave in izpostavil problem delitve narave in naravoslovja na delčke in specializacije zaradi česar se izgublja celovitost.

V skupinskem delu, v odprtem prostoru, so udeleženci poleg mnogih drugih podtem, predlogov in idej ugotovili, da je smiselno in potrebno nadaljevati z gibanjem Svet si. in, da je treba pripraviti zanj dolgoročni načrt. Tema naslednjega srečanja bo vzgoja za odnos do narave.

Gibanje Svet si. vodi organizacijski odbor, ki ga sestavljajo predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveze bratovščin katoliških skavtinj in skavtov, predseduje pa mu s. Marjeta Pija Cevc.

Dobrodošli vsi zainteresirani!

Več novic o odnosu do narave in spodbude za delo na tem področju: [url=http://tov.skavt.net]tov.skavt.net[/url].
Fotogalerija
24 slik
Fotografije s prvega foruma Svet si.
Fotografije s prvega foruma Svet si.
Fotografije s prvega foruma Svet si.
Fotografije s prvega foruma Svet si.
+21

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.