Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Ali znaš videti v prihodnost ZSKSS? Ne, zato nisi premlad, niti prestar.

2
Jaka Matičič, Pojoči jelen – Trop za pripravništvo in mentorstvo, PUV 26.10.2012
V vsem času odkar se ukvarjam s podporo mentorstvu in pripravništvu opažam, da si pripravništvo, vse bolj utira pot, kot ustrezna dobra praksa za rast pripravnikov pred ali v začetku voditeljske poti.
(Avtor: Jaka Matičič)

Vendar kljub temu še dandanes slišim/vidim/berem, da tako pripravniki, kot mentorji in ostali voditelji v ZSKSS še vedno razumejo knjižico NaPOTnik, ki v tem obdobju lahko zelo pomaga pri osebni rasti, kot:
- obrazec, ki ga je potrebno izpolniti,
- formo, ki ukaluplja odprte mlade voditeljske ume
- nujno zlo na poti na Taborno šolo Metoda
- in podobne smešne izraze, ki si jih postavljamo pred oči, ker bolj ali manj nismo pripravljeni na (pozitivne) spremembe.

Včasih voditelji dejansko ne vidimo, da je ZSKSS zelo dobra vzgojna organizacija, ki vedno hoče biti še boljša in na ta način iz mladih ljudi ustvariti vedno boljšega odgovornega državljana. In majhna dejanja lahko vodijo do tega. Problem voditeljstva v ZSKSS ali mladinskega voditeljstva v Sloveniji je prav gotovo želja po takojšnjih rezultatih. Želja po takojšnji satisfaksiji ob vloženem trudu. Vendar temu vedno ni tako. Ne v skavtstvu, ne v mladinskem delu, ne v karieri in  ne v življenju.

Tako tudi obdobje pripravništva in pripomoček na tej poti (NaPOTnik) nikoli ne bomo razumeli kot pripomoček za voditeljevo osebno rast, če ga bom razumeli kot eno izmed napačnih opcij, ki jih vidimo sedaj in sem jih že navedel v prejšnjem delu članka. V prihodnosti pa bi se ti dve stvari lahko pokazali v na primer kvalitetnejšem delu ZSKSS, kot posledice kvalitetnejših voditeljev.

Tako se je potrebno zavedati, da je obdobje pripravništva nujno za našo osebno rast, da začnemo lahko voditeljsko vlogo izpolnjevati kar najbolje, kot radi rečejo naši najmlajši. Pripravnik brez ustrezne mentorjeve podpore nikoli ne bo tako dober voditelj, kot bi lahko bil, če bi mentor svojo vlogo vzel resno in pripravniku kar najbolje pomagal v času pripravništva. Prav tako mora tudi pripravnik pomoč starejšega brata ali sestre vzeti resno in v svojemu mladostniškem entuziazmu vseeno zaupati nekomu z več izkušenj, kljub temu, da misli da ima teh že dovolj. Prepričan sem, da se uspešno voditeljstvo začne z zgledom in sledenju zgledom. Ne pa z egoizmom, ki ga lahko silimo in ne poslušamo drug drugega, ko oblikujemo načrte za obdobje pripravništva. Tako naj si pripravnik če je prepričan, da zmore več, zada več. In Mentor, če ve, da je pripravnik zmožen narediti več, da vedeti, da je zmožen več. V vsemu temu pa je pomembno da obstajajo »pravila igre«. Stvari, ki se jih dogovorita naj bodo zapisane. Načrt, ki si ga zada pripravnik naj bo zapisan. Z razlogom, da lahko preverimo ali dosegamo, to kar smo želeli.

In zato – NaPOTnik. Ker to ne bo obrazec, ki ga mora pripravnik izpolniti. Ker to ne bo forma, ki bo pripravnika ukalupila. Ker to ne bo nujno zlo na poti na Taborno šolo Metoda. Ampak zato, ker bo to vodilo in motivacija pri delu obeh. Ker boš ti pripravnik z njim lažje delal in ker boš ti mentor lažje svetoval. Oba skupaj pa bosta vse redno lahko preverjala.
Tako je pomembna predvsem odgovornost mentorja, da pripravniku NaPOTnik predstavi na zanimiv način in odgovornost pripravnika, da si zada naloge, ki bodo odgovarjale tudi njemu.
Bi-Pi!

Podpora mentorstvu v prihodnosti

V prihodnjih mesecih se bo v okviru tropa za pripravništvo in mentorstvo ter tropa za korake in projekte, ki delujeta znotraj Poverjeništva za usposabljanje voditeljev odvijalo nekajurno srečanje in izobraževanje za mentorje in sopotnike. Ob temu bi vas rada vodji obeh tropov povabila, da budno spremljate skavtske medije, saj bomo na tem srečanju govorili o veliko načinih za osebno rast naših spremljancev in oblikovali nekaj smernic za nadaljnje delo na tem področju. Vabljeni! 

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.