Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Peter Opeka: »Vi ste profesionalci!«

Jasna Pinter, Rakova Steza 1 17.10.2015
Kadar smo skavti povabljeni, da kot prostovoljci pomagamo na prireditvi, kot je bila današnja, se ne obotavljamo.
(Avtor: Matevž Cerar)

Hala Tivoli je ta večer namreč pokala po šivih, do zadnjega kotička pa so jo napolnili ljudje, ki imajo z nami skavti veliko skupnega. V srcu namreč prav tako kot mi nosijo željo, da bi svet zapustili za spoznanje boljši, kot so ga prejeli.

In kateri Slovenec bi nas sploh lahko pri tem bolje opogumil kot naš misijonar Peter Opeka? Danes je Peter dobil veliko težkih vprašanj. O pravičnosti, darovanju, o vprašanju zla in božjega dopuščanja le-tega. Na vsa je odgovarjal z njemu tako lastno preprostostjo, nato pa je v nekem trenutku umolknil in  iskreno rekel: »Vi mi postavljate vprašanja, ki so za teologe, za profesorje, za strokovnjake... jaz pa nisem strokovnjak. Mi problemov ne rešujemo z nekimi idejami, abstrakcijami... mi rešujemo problem takoj, ko se pojavi, ne čakamo... ampak hvala za vprašanja, hvala, ker iščete pravico.«  In dvorana mu je bučno zaploskala.

»Mi smo pa skavti, danes smo zbirali darove ljudi za Madagaskar...« Tako smo se oranžnosrajčniki predstavili misijonarju, ko smo se mu po opravljenem delu približali, da bi dobili fotografijo z njim. Oči so mu zažarele, vsakemu je želel stisnit roko, njegove prve besede, ki nam jih je namenil, pa so bile: »Vi ste profesionalci!« Ni nam pojasnil teh besed. Sama sem jih razumela kot veliko potrditev nas skavtov.

»Vi ste mladi, ki razumejo, da lahko začneš spreminjati svet z majhnimi dejanji, ki pa včasih prerastejo v veliko zgodbo. Vi ste tisti, ki svoj prosti čas posvečate vzgoji otrok, ker razumete, da lahko prav s tem največ naredite za boljšo družbo. Vi  jim želite pokazati, da je življenje lepo in veselo, če ga živiš z drugimi in za druge, ker sami v to verjamete tako iskreno, kot verjamem sam. Vi še znate dati sebe in svoje talente in sposobnosti na razpolago Njemu, da vas uporabi za svoje orodje in pri tem ne zahtevate plačila. Ker vi za svoje delovanje ne potrebujete ogromnih vsot denarja, ne potrebujete neskončno nesmiselne birokracije ali pomembnih nazivov.  Vi, dragi skavti, ste moji sodelavci in sodelavci mnogih drugih, ki verjamejo, da se je vredno truditi.«

Hvala, dragi Peter, naš dobri prijatelj, za ta večer, ki je bil eden tistih, ki jih moraš preprosto doživeti.

Fotogalerija
25 slik
+22

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.