Dogodek

Prostovoljstvo v mladih (Jamboree 2008)

Karavana prostovoljstva v Sloveniji

pred 4748 dnevi
Začetek: 20.05.2011 ob 15:00
Zaključek: 24.05.2011 ob 22:00

Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Karavana prostovoljstva v petek v Sloveniji

Barbara Tehovnik 18.05.2011
Vsi, ki o prostovoljstvu razmišljajo, so vljudno vabljeni, da pridejo med 20. in 25. majem v Mestni muzej Ljubljana in se na lastne oči prepričajo, koliko s prostovoljstvom lahko damo in koliko pridobimo.
Prostovoljstvo v mladih (Jamboree 2008) Prostovoljstvo v mladih (Jamboree 2008) (Avtor: Arhiv ZSKSS)

To je bilo enotno sporočilo in obenem vabilo organizatorjev novinarske konference o Karavani prostovoljstva v Sloveniji, ki je 17. maja 2011 potekala v prostorih Ministrstva za javno upravo.

V evropskem letu prostovoljstva bo v času 12. Festivala prostovoljstva v Slovenijo prispela evropska Karavana prostovoljstva. Ljubljana bo njena 12. postaja po Bukarešti, med 20. in 25. majem se bo zasidrala v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer se bodo v šestih dneh zvrstile številne aktivnosti. Obiskala bo tudi 19 drugih krajev po Sloveniji. Evropska karavana prostovoljstva je domiselno pripravljena akcija za ozaveščanje prebivalstva o pomenu prostovoljnega dela, je v uvodu dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Vrata Mestnega muzeja bodo odprta vse dni med 9. in 19. uro. Izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je predstavila njen razgiban program, saj se bodo odvijale številne okrogle mize, delavnice in animacije, potekala bodo druženja med prostovoljci in neformalne debate. Predstavljale se bodo prostovoljske organizacije ter izmenjavale dobre prakse prostovoljstva v Sloveniji, o svojih izkušnjah bodo spregovorili gostje iz tujine.

21. maj bo posvečen prostovoljstvu mladih, starejših in medgeneracijskemu prostovoljstvu. 22. maja se v popoldanskem času lahko vključite v debato o prostovoljstvu kot možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, v kateri bodo sodelovali tudi ambasadorji evropskega leta prostovoljstva. 23. maja bo potekal osrednji dogodek Karavane, ko bodo strokovnjaki in gospodarstveniki kot predstavniki javne uprave spregovorili o spodbujanju korporativnega prostovoljstva in prostovoljstva v javni upravi. Poleg Ljubljane bodo konference potekale tudi v Mariboru in Kopru. 24. maj bo osredotočen na sistemsko ureditev prostovoljskega dela in razvoj podpornega okolja za prostovoljske organizacije. Mednarodno prostovoljsko delo bo z gosti iz tujine obravnavano 25. maja. V popoldanskih urah bomo predstavili zaključke in priporočila Karavane prostovoljstva ter jo tudi uradno sklenili.

Karavana prostovoljstva bo obiskala še naslednje kraje: Celje, Ajdovščino, Kočevje, Krško, Rogaško Slatino, Jesenice, Kranj, Ptuj, Novo mesto, Zagorje ob Savi, Metliko, Velenje, Novo Gorico, Ravne na Koroškem, Postojno, Slovenj Gradec, Mursko Soboto, Maribor in Koper.

Karavana kot tudi 'prostovoljsko leto' predstavljata možnost, da se zahvalimo vsem posameznikom, ki v Sloveniji, brez pričakovanja neposrednih koristi zase, namenjajo svoj čas, znanje in veščine za izboljšanje dobrobiti državljank in državljanov. Karavano prostovoljstva bo v petek, 20. maja ob 17. uri, svečano otvoril predsednik vlade Borut Pahor in s tem prostovoljstvu izkazal vrednost, ki si jo zasluži.

Vabimo vas, da se udeležite dogodkov, ki bodo potekali v Mestnem muzeju Ljubljana ali pa s prostovoljstvom obarvanih dogodkov drugje po Sloveniji, predvsem pa, da se odzovete sloganu evropskega leta prostovoljstva »Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!«.

K obisku Karavane prostovoljstva v Mestnem muzeju Ljubljana so pozvali ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, ambasador Evropskega leta prostovoljstva Darko Nikolovski in vodja nacionalnega usklajevalnega odbora za izvedbo Evropskega leta prostovoljstva Vanda Remškar Pirc.

Povzeto po: www.prostovoljstvo.org

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.