Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Kam po malo božičnega duha?

Martina Ilišinović, Uredništvo SkavtNET 21.12.2011
Vsako leto okoli božiča po Sloveniji zaživi mnogo jaslic. Ogledamo si lahko vse od različnih razstav jaslic in njihove zgodovine, pa do prekrasnih velikih jaslic v različnih cerkvah. Jaslic se ne razveseli le otroško oko, zanimive so tudi za vse odrasle. S pomočjo tehnologije in zamisli pa so jaslice iz leta v leto tudi vse bolj zanimive in inovativne. Za še malo več „živega božičnega duha“ pa se lahko odpravite na ogled priljubljenih živih jaslic. Za vas smo izbrskali nekaj najbolj zanimivih v Sloveniji.
jaslice v Studenicah jaslice v Studenicah (Avtor: www.studenice.si)

Ene izmed bolj znanih in fascinantnih živih jaslic so vsekakor jaslice v ledenem kraljestvu v soteski Mlačca v Mojstrani. Letos že deseto leto zapored bodo jaslice zaživele v unikatni kulisi umetnih ledenih slapov, za najmlajše pa so posebej pripravili tudi veliko ledeno kraljestvo Snežne kraljice. Ledene jaslice ne ponujajo le zanimive božične gledališke predstave, temveč je tudi samo prizorišče vredno podrobnega ogleda, saj je s pomočjo vseh ledenih okraskov in skulptur le-to pravzaprav spremenjeno v pravo malo pravljično ledeno kraljestvo, ki se zaradi različnih temperatur spreminja iz dneva v dan. Predstave bodo potekale od 25.12.2011 do 2.1.2012 (razen 31.12.2011) ob 16.,17. in 18.uri. Vstopnina je 10 € za odrasle, 7 € za otroke, predšolski otroci pa imajo vstop brezplačen. Več informacij pa dobite na njihovi spletni strani

Ledene jaslice v Mojstrani Ledene jaslice v Mojstrani (Avtor: lednoplezanje.com)

Če še nikoli niste slišali za Studenice, potem je praznični čas vsekakor primeren za ogled tega lepega kraja. V Studenicah na studeniškem Starem gradu pozimi oživijo krasne jaslice, kjer poleg postavljenih jasličarskih in pastirskih hišic, Studenice z okoljem predstavljajo prekrasno naravno kuliso. Dogajanje se odvija na območju velikem 400m, sodeluje pa kar 100 igralcev in 50 živih živali. Uprizoritve si lahko pogledate na Sveti večer, 24.12., ob 22.00 uri ter 25. in 26. decembra 2011 ob 17.00. Pripravili so tudi posebno predstavo v ponedeljek, 26.12.2011, ob 14.00 uri, za ljudi s posebnimi potrebami. Vstopnine ni, poskrbljeno pa bo tudi za toplo pijačo. Kliknite tukaj, če želite izvedeti več.

jaslice v Studenicah jaslice v Studenicah (Avtor: www.tednikpanorama.si)

Med bolj priljubljenimi živimi jaslicami v Sloveniji so tudi tiste v Postojnski jami. Letos potekajo že 22.leto zapored, tudi tokrat pa bo v okviru prireditev nastopilo nekaj znanih slovenskih pevcev in zborov. V Postojnski jami so zgodbo o božjem rojstvu nanizali v nekaj najlepših kapniških prostorov, tako da lahko obiskovalci uživajo tako v ogledu jaslic kot same jame hkrati. Jaslice bo spremljal tudi božični sejem, ogled pa je možen 25.-26. & 29.-30.december 2011 ter 1., 2. in 6. januar 2012 ob 14.00, 15.00 in 16.00. Vstopnina znaša 17 € za odrasle, ter 9 € za otroke, priporočajo pa tudi rezervacije. Več informacij pa dobite na njihovi spletni strani.

jaslice v Postojnski jami jaslice v Postojnski jami (Avtor: www.postojnska-jama.si)

Malo manj znane „jamske“ žive jaslice potekajo tudi v Spodnji Savinjski dolini, v Šempetru, v jami Pekel. V času prireditve si lahko znotraj jame ogledate žive jaslice, prav tako pa vas ob sprehodu skozi jamo čaka tudi veliko drugih presenečenj in zanimivosti. Jaslice si lahko ogledate 25. in 26. decembra 2011 med 15. in 18. uro. Zadnji vstop v jamo je ob 17.30 uri. Vstopnina znaša 5 € za odrasle, za otroke od 6. do 14. let 1 €, za otroke do 6 let pa je vstop prost. Za več informacij se podajte na njihovo spletno stran.

jaslice v jami Pekel jaslice v jami Pekel (Avtor: www.td-sempeter.si)

Izbira živih jaslic je tudi letos kar velika, tako da si vsak lahko izbere ogled tistih, ki so mu najbolj zanimive. Vsekakor pa nam te jaslice lahko pomagajo, da še bolje in globlje dojamemo resnični pomen božiča in božičnega duha. Če te zanima katere žive jaslice se nahajajo v tvoji bližini, smo zate izbrskali seznam večine uprizoritev le-teh na tej internetni strani.

Seveda pa ne smemo za konec pozabiti omeniti tudi ustvarjalnega Mamutovega stega (Kamnik 1), ki nam je lani postregel s pravo poslastico že desetič uprizorjenih živih jaslic, z geslom “Zvezda sem...”. Za obujanje spominov si tukaj lahko pogledate video.

Zvezda sem... Zvezda sem... (Avtor: arhiv SkavtNET)

Poznaš tudi ti kakšne dobre žive jaslice? Napiši nam v komentar! :)

Fotogalerija
10 slik
Ledene jaslice v Mojstrani
Ledene jaslice v Mojstrani
Ledene jaslice v Mojstrani
jaslice v Studenicah
+7

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.