Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Imaš fotografsko žilico?

Martina Ilišinović, Uredništvo SkavtNET 07.11.2011
Le kdo od nas ni na sprehodu ob reki, jezeru ali pa v gozdu občudoval prečudovit razgled, ki pa ga je kazila stara, razcefrana, zavržena plastična vrečka? Letno na svetu proizvedejo cca. 5 milijard plastičnih vrečk, od katerih jih je pozneje recikliranih oziroma kakorkoli predelanih le nekaj odstotkov, ostale pa končajo v zabojnikih za smeti ali na žalost največkrat kar v naravi. Zanimiv je tudi podatek, da naj bi povprečno v Sloveniji na leto porabili od 150 do 300 plastičnih vrečk na osebo, ki jih v povprečju uporabljamo le okoli 20 minut. Kako nesmiselno, kajne? Še bolj absurdno pa je dejstvo, da je danes plastičnih mikrodelcev v morjih sveta kar šestkrat več kot planktona.
(Avtor: www.sxc.hu)

Društvo Ekologi brez meja, umetnik The Miha Artnak, oblikovalski studio Lukatarina in ekološko društvo Eco Vitae so lansko leto oblikovali projekt Vrečka na vrečko, s katerim so želeli združiti umetnost in ekologijo, hkrati pa ljudi opozoriti na pretirano uporabo plastičnih vrečk in ponuditi učinkovite alternative. V središču projekta je lansko leto potekalo zbiranje starih odpadnih plastičnih vrečk in lončkov za enkratno uporabo, iz katerih so nato ustvarili umetniške stvaritve izpod rok umetnikov.

Letos pa je v središču tega projekta fotonatečaj Vrečka na veji. Kot nalašč za vse skavte s fotografsko žilico! Le kdo ceni naravo, hkrati pa se zaveda okoljskih problemov bolj kot skavti? Sodeluje lahko vsak, fotografije pa naj bi prikazovale plastične vrečke v naravi: na vejah dreves, na ograjah, na obrežjih rek, jezer, mlak, luž ali morja... Poudarek je na plastičnih vrečkah, saj je le teh v naravi največ, zato morajo biti plastične vrečke v naravi glavni motiv fotografij. Podrobnosti o zahtevah za fotografijo, ter kam le-to dejansko poslati najdeš na uradni spletni strani natečaja. Natečaj traja do 15.11.

Zmagovalci nagradnega natečaja bodo določeni na podlagi dveh krogov – najprej za najboljšo fotografijo glasujejo obiskovalci strani, nato pa bo komisija izmed 10 najbolje ocenjenih fotografij izbrala 3 najboljše fotografije, ki jih bo tudi nagradila s praktičnimi nagradami. Več o natečaju, sodelovanju in nagradah si lahko preberete tukaj.

Vsem ostalim pa v razmislek. Kljub temu, da se večina zaveda problematike plastičnih vrečk, pa redkokdaj pomislimo dvakrat, preden vzamemo še eno vrečko v trgovini. Ker so vrečke izjemno lahke, zelo hitro zaidejo v naravo. In ker narava te plastične materiale ne zna razgraditi, vrečke izjemno dolgo obstajajo v okolju in s tem vplivajo na življenje. Namreč na milijarde živali letno pogine zaradi hranjenja s plastičnimi materiali ali pa se v plastične materiale zapletejo in se zadušijo. Poleg vsega pa so vrečke narejene iz neobnovljivih surovin, kot sta nafta in zemeljski plin. Veliko držav je že sprejelo različne ukrepe proti plastičnim vrečkam (npr. davek na plastične vrečke, prepoved plastičnih vrečk) vendar pa še mnoge, med njimi tudi Slovenija, še vedno niso naredile potrebnih korakov v pravo smer.

Kaj lahko naredim kot posameznik?

Enostavno uporabimo „zdravo kmečko pamet“:
- Če se le spomnite se po nakupih odpravite s cekarjem ali vrečko iz blaga
- Kupujete izdelke v embalažah, ki so sestavljeni iz razgradljivih materialov (in čim manj izdelkov, pakiranih v plastiko)
- Pijačo kupujte v steklenicah ali vse bolj razširjenih eko-stekleničkah
- Pomagajte ohranjati okolje čisto in se vsake toliko časa odpravite na kakšno čistilno akcijo :)

Ko smo že pri plastiki, pa za konec še besedo ali dve o zanimivem projektu, ki poteka v vasi Pleše nad Škofljico. Iris in Aleš Lavrič sta se na svojem posestvu odločila zgraditi rastlinjak iz plastenk in odpadnih plastičnih vrvic. Ker morata za projekt zbrati kar 35.000 plastenk, smo vabljeni vsi, da jim svoje uporabljene plastenke podarimo. Rastlinjak iz plastenk bo velik približno 5x20 metrov, za gradnjo pa potrebujeta 1 in 1,5 litrske prazne, čiste in nepoškodovane plastenke s pokrovčkom (za boljšo izolacijo). Gre za največjo tovrstno gradnjo v Sloveniji, več o projektu pa si lahko preberete tukaj ali pa na njihovi Facebook strani.

Torej fotoaparate in vrečke iz blaga v roke ter plastenke na stran. Saj že vsi vemo – skavt spoštuje naravo in vidi v njej božje delo!

Fotogalerija
2 sliki

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.