Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Tudi za znamenitosti Škofje Loke smo imeli čas...

Angelca Pikl, Velikodušna sinička 13.03.2006
Najbolj se mi je zdela zanimiva zgodba o tem, kako je prišla zamorčeva glava v mestni grb. Ena od legend pripoveduje, da je zemljiški gospod s svojim črnim služabnikom potoval po Poljanski dolini. V temni hosti ju je napadel velik medved. Zamorc je z lokom pokončal medveda in rešil gospoda. Njemu v zahvalo je dal gospod v mestni grb naslikati glavo zamorca...
Znamenitosti Škofje Loke Znamenitosti Škofje Loke (Avtor: Aleš Čerin)
Letošnje srečanje Sveta ZBOKSS je prevzela bratovščina iz Škofje Loke. V soboto smo se v dvorani doma na Fari v Stari Loki zbrali iz 12 bratovščin. Zbrali smo se, da se pozdravimo, izmenjamo izkušnje, obudimo spomine, vidimo kako smo delali in kako nameravamo delati v prihodnje, prispevamo ideje in predloge ter se združimo v molitvi. Ves dan nas je spremljalo sonce in ko smo si ogledovali lepote Škofje Loke, nas je s svojimi toplimi žarki že kar prijetno grelo.

Najprej so nas domači skavti iz Stare Loke lepo sprejeli in nas okrepili za naporno delo. Dvorano smo okrasili s plakati bratovščin, ki so prikazovali kaj vse se dogaja pri njih. Dnevni red je bil bogat. Po pozdravnem govoru gostiteljev, nas je nagovoril domači župnik, g. Alojzij Snoj in nam zaželel uspešen dan in dobro počutje v njihovem kraju. Duhovno misel je pripravil br. Primož. Sledila je razprava. Veliko je bilo povedanega, bilo je podanih precej predlogov in sprejeli smo veliko sklepov. Potem smo se odpravili na kosilo v dijaški dom ter se razdelili v dve skupini in odšli na ogled Škofje Loke. Našo skupino je vodila prijazna vodička Saša.

Najprej smo se ustavili pred Kapucinsko cerkvijo, ki stoji v neposredni bližini kamnitega mostu. V tej cerkvi je knjižnica s samostanom, zgrajena leta 1709. Izvedeli smo marsikaj zanimivega in se ustavili pri Kamnitem ali Kapucinskem mostu, pod katerim teče reka Sora in katerega je dal zgraditi škof Leopold sredi 14. stoletja. Ta most je eden najstarejših spomenikov tovrstne gradnje v Evropi. Pot nas je vodila do Martinove hiše, ob kateri so bila Poljanska vrata s stražnim stolpom in most za prehod iz mesta preko še vidnega obrambnega jarka. Šli smo tudi skozi „pekel“ – iz Zgornjega trga na Spodnji trg. Mislili smo, da bomo videli kaj rogatega, pa ni bilo nič. Izvedeli smo tudi vse o Špitalski cerkvi - nekdanji ubožnici. Ogledali smo si tudi Marijino znamenje - baročno znamenje s tremi kipi, ki ga je mesto dalo postaviti leta 1751 v zahvalo za odvrnitev od kuge in ognja. Pot smo nadaljevali mimo kašče, ki je ena najbolj častitljivih starin v mestu in naprej do župnijske cerkve sv. Jakoba.

Ja, še veliko bi vam lahko opisala kaj vse smo videli in izvedeli o Škofji Loki. Najbolj se mi je zdela zanimiva zgodba o tem, kako je prišla zamorčeva glava v mestni grb. Ena od legend pripoveduje, da je zemljiški gospod s svojim črnim služabnikom potoval po Poljanski dolini. V temni hosti ju je napadel velik medved. Zamorc je z lokom pokončal medveda in rešil gospoda. Njemu v zahvalo je dal gospod v mestni grb naslikati glavo zamorca.

Po ogledu smo se vrnili v dom, kjer smo nadaljevali zasedanje. Končali smo s sveto mašo v cerkvi sv. Jurija, katero je daroval br. Primož. Bogu smo se zahvalili za uspešen dan, s prošnjo, da bi izpolnili sklepe, katere smo sprejeli na srečanju. Po maši smo pred domom naredili krog, ga s komarjem razdrli in si obljubili, da se prihodnje leto vidimo na srečanju Sveta ZBOKSS na Jesenicah.

Celjska bratovščina pa s tem še ni odhajala domov. Ustavili smo se v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki, kjer smo obiskali naše prijatelje, brate kapucine. Bili smo lepo sprejeti, še bi radi ostali, pa se je bilo treba posloviti.
Hvala vam dragi gostitelji – skavti in skavtinje iz Škofje Loke, da ste nam pripravili tako lep in bogat dan. V naš mozaik spominov bomo dodali še enega – skupaj z zavestjo, da nas naše sodelovanje povezuje med seboj in utrjuje naša prijateljstva.
Fotogalerija
10 slik
Znamenitosti Škofje Loke
Znamenitosti Škofje Loke
Znamenitosti Škofje Loke
Znamenitosti Škofje Loke
+7

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.