Zažiga

18 Zažgi

Prenesi v

Tabor skupnosti Alpe Jadran in malo zgodovine

Peter Repovž 06.04.2007
Letos bomo odrasli skavti in skavtinje skupnosti Alpe Jadran imeli skavtski tabor. 28. junij - 1. julij. Že zbiramo prijave. Pa najprej malo zgodovine! V času pokristjanjevanja se je od 4. stoletja dalje začela širiti nova vera iz Ogleja proti sosednjim deželam Retije, Norika in Panonije. Na sam Oglej se je navezalo dvajset škofij tostran in onstran Alp, tako da je nastala največja krščanska provinca zahodnega sveta.

Prav v tem času so to področje zaznamovale velike politične in upravne spremembe, glavni steber stabilnosti in povezovanja med starim in srednjim vekom pa je bila prav cerkvena ureditev. Pokristjanjevanje se ni ustavilo niti v težkih časih preseljevanja narodov. Skupna značilnost teh zelo med seboj silno različnih ljudstev je bila namreč čaščenje istih svetnikov.

V 8.stoletju je Oglejski patriarhat obsegal obširno področje od beneške ravnine in Istre do Donave, od Hrvaške do Bavarske, od Slovenije do Madžarske. To področje je bila največja srednjeveška cerkvena oblast, ki je povezovala ljudstva latinskega, slovanskega in germanskega izvora.

Potem so se vrstili na tem področju različni »gospodarji«: so prišli Langobardi, potem Franki, za njimi je tod vladalo Rimsko cesarstvo in nazadnje še Beneška republika. Ta se je v letu 1420 razširila tudi na Oglej in ga zasedla. S tem je bilo konec cerkvene oblasti in krščanski narodi, ki so bili prej povezani v skupnem patriarhatu, so se razšli v civilnem in cerkvenem smislu.

Alpe Jadran spet odkriva te korenine in se usmerja proti skupnim ciljem. Tudi odrasli skavti Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Italije želimo po svojih najboljših močeh sodelovati pri oživljanju skupnih korenin in s sodelovanjem ustvarjati povezavo v tej regiji. Sodelovanje, ki se je začelo pred nekaj leti, se intenzivno nadaljuje v druženjih, skupnih projektih, medsebojnih obiskih in vsakoletni izmenjavi Luči miru iz Betlehema.

Lep, zgodovinsko pomemben dogodek bo tudi letošnji skupni Alpe Jadran tabor od 28. junija do 1. julija v skavtski vasi Čezklanc v Italiji. Lepo povabljeni!

Prijavite se na: peter.repovz@skavt.net do 20. maja. Do takrat pa:

SREČNO POT! GUT PFAD! BUONA STRADA! SRETAN PUT! SZERENCSES UTAT!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.