Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

Sveta Foška v IstriI po skavtsko

Alpe Adria Čebelca in Hitri povž 16.04.2008
Prispelo je vabilo od Katoliških odraslih skavtov iz Hrvaške. Iti ali ne iti, so se nekateri spaševali. Če nam je zaupala težko nalogo približevanja njihova predsednica vlade, če oklevajo politiki, no iz štirih BOKSSov smo le šli!
Sveti Foška in Mavra, prosita za nas Sveti Foška in Mavra, prosita za nas (Avtor: Prepovz)
Prijazno vabilo za AA skavtsko srečanje je prišlo od Ivana in skavtov sv.Vida. V nedeljo, smo se odpeljali proti Vodnjanu. V Ljubljani je bilo še vse sivo, prav tako v Postojni, kjer so nas počakali še štirje Postojnčani, ko pa smo se peljali proti morju je sramežljivo sonce že kukalo izza oblakov.

Vozili smo namenoma po stranskih poteh in spoznavali Istro iz tiste druge, gorate, zelene in idilične strani, s prijaznimi vasicami, obdelanimi njivami, dolinami in grebeni – in ko se je v daljavi zasvetilo MORJE, smo vedeli, da smo blizu …

V Vodnjanu so že začeli s sveto mašo. Bila je v italijanščini za dva para zlatoporočencev, skavti pa smo dobili priložnost, da se v vseh štirih jezikih predstavimo po oznanilih. Ja, pa tudi čestitko za 50 let zvestobe, ljubezni in razumevanja smo dodali.

Sveta Foška nas je pozdravila v soncu. Za trenutek smo se ustavili, umirili, pogledali v svoje srce, odprli svojo dušo in zavetnici cerkve z molitvijo izročili vse tisto, kar nas teži. Zunaj, kjer je pozitivna, božja energija sevala iz vsakega kamna, iz čudovitega križa in starodavne cerkvice, smo naredili velik krog. Ja, krog okrog in okrog cerkve, saj nas je bilo skoraj 100.

Kosilo smo imeli v Puli, nadaljevali druženje v Limskem kanalu na degustaciji školjk kamenic in se razveselili vodičke Dunje, ki nas je počakala v Poreču. Predstavila nam je starodavno mesto, Evfrazijevo baziliko in krstilnico; njena razlaga je bila odlična, temeljita in zelo prijazna.

Slovesen krog zaključka dneva - še prej smo sosede naučili, kako se glasno in veselo razdre skavtski krog in zapeli AA himno Danes je dan…, Questo e il di…., Dies ist der Tag… in Ovo jedan… . za nekatere pa slovo.

Sosede je avtobus odpeljal na večerjo, gostje pa smo jo po različnih poteh mahnili domov.

Bil je res dan, ki ga je naredil Gospod za vse nas. Bil je dan, ki ga Odrasli skavti iz Škofje Loke, Postojne, Fužin in Novega mesta nebomo pozabili, bo nam zgled za druge! Veseli smo, da smo lahko opora bratom čez mejo.
Fotogalerija
14 slik
Sveti Foška in Mavra, prosita za nas
Rožni venec osmisli življenje
Tako pa jaz slavim Boga
Vse sprejemam pod svoj krov
+11

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.