Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Srečanje s slovenskimi zamejskimi odraslimi skavti

Vera Tuta 26.03.2008
Načelnica ZBOKSS-a in kar nekaj članov bratovščine iz Štepanje vasi smo se na povabilo tržaških in goriških skavtov odpravili 2. marca 2008 v Trst. Veseli smo bili srečanja in priložnosti, da jim povemo kako delujemo in smo organizirani odrasli skavti v Sloveniji. Kratko poročilo o srečanju nam je poslala Vera Tuta.
Zaključni krog pred slovesom Zaključni krog pred slovesom (Avtor: Matjaž Maležič)
2. marca 2008 smo se zbrali v Boljuncu pri cerkvi in najavljeni gostje so prišli prvi in številni, namreč skoraj cela bratovščina iz Štepanje vasi, iz katere prihaja tudi sedanja načelnica ZBOKSS-a.

Naša prisotnost ni bila posebno številna, a je prišla tudi Ljuba Smotlak in se je po maši gostom predstavila, saj je pred petdesetimi leti prav v boljunski cerkvi pred Marijinim oltarjem s prvimi obljubami po vojni zaživela dekliška skavtska organizacija v Trstu. Takrat sta v cerkvi pred g. Lojzetom Župančičem obljubili Vera Lozej in Ljuba Smotlak, potem so pa pred cerkvijo obljubile prve vodnice.

Po maši, ki smo jo z branjem beril in s prošnjami oblikovali tudi skavti, smo se podali na pot proti Borštu "čez njive". V Borštu smo se ustavili v domu pri šolskih sestrah kar na dvorišču, saj je bilo zavetno in toplo na soncu. Tam smo pomalicali in se nato temeljito pogovorili z ljubljanskimi brati.

Njih je zanimalo, kam se mislimo 'uvrstiti', ali med italijanske MASCI ali med slovenske odrasle skavte ali v SZSO. In na to smo jasno povedali, da nismo še uradno konstituirani, da se razlikujemo od prvih in drugih in da želimo ohraniti svojo specifiko, saj smo po metodologiji dela in dolgi tradiciji bolj podobni italijanskim skavtom, a smo zaradi nacionalne identitete seveda sorodni slovenskim skavtom in želimo biti obravnavani kot slovenska bratovščina, vendar pa smo navezani in ponosni na svoje ime, na svojo zgodovino in na svoje tradicije. V bližnji bodočnosti bo nastala tudi naša uradna podoba, medtem pa se povezave in sodelovanje lahko že uresničujejo.

Govorili smo o poletnem vseslovenskem JAMBOREE-ju, kjer bomo sodelovali na podtaboru odraslih skavtov kot bratovščina iz Trsta.

Nas pa je zanimalo, kako poteka delovanje njihove bratovščine. Program dela poleg rednih srečanj sega na različna področja, npr. poletni in zimski tabor, čiščenje gozda, socialna pomoč, duhovna srečanja itd. Tudi oni pomagajo pri mladinski organizaciji, kolikor so pač naprošeni za pomoč. Če imajo kake pripombe na račun mladinskega delovanja, pa se oglasijo kot starši in nikdar ne kot odrasli skavti.

Ob koncu pogovora smo zapeli Skavtsko pesem in se razšli: nekateri smo odšli domov, drugi pa so nadaljevali izlet v dolino Glinščice in na Peče. Pohodnike je vodil Tomaž Petaros.

Izlet in srečanje, pa vreme in gostoljubni kraji v Bregu, vse je napravilo res lep vtis na vse udeležence.
Fotogalerija
9 slik
Zaključni krog pred slovesom
Med mašo v Boljuncu
Ljuba razlaga o začetkih skavtstva v Trstu
Skupinska
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.