Zažiga

10 Zažgi

Prenesi v

Sozvočje narave, kulture, Trubarja in skavtov

Ester Srdarev 03.06.2008
Lubi Slovenci inu usi skautski prijatelni! Sporočamo vam, da smo danes skupaj s skavti iz Turjaka in Velikih Lašč odkrivali Trubarjev domači kraj in okolico in preživeli en krasen dan.
(Avtor: )
V lepem sobotnem jutru smo začeli naše druženje na Turjaku in pisana vrvica nas je povezala v veliko skavtsko družino-od volčičev do odraslih skavtov. Povezani smo v skavtski četici odšli do turjaškega gradu in prisluhnili zanimivi razlagi g. Evgena.
Pod turjaškim hrastom, ki je pravzaprav mogočna lipa, smo se razdelili v skupine, dobili naloge, navodila in vse potrebne pripomočke in se odpravili po Učni poti proti Trubarjevi Rašici.

Naloge so bile strašno težke, vendar smo jih reševali v prijaznem druženju, klepetu in medsebojnem spoznavanju-v sozvočju z naravo. Da, iskali smo drevesa, jih v odgovorih povezali s Trubarjem, pripeli vse liste na deščico, pobrali tudi nekaj smeti ob poti in poslikali pisane preproge rož na travnikih.
Točno opoldne smo bili na Rašici ob cerkvi sv.Jerneja in dobili krasno Trubarjevo malico:proseno kašo s slivami in kompot iz suhega sadja. Uh, kako zelo nam je oboje teknilo!
Na Trubarjevi domačiji smo poslušali odlično razlago g.Andreja. Trubar je stopil med nas v drugačni, zelo zanimivi pripovedi-z vso svojo veličino in pomembnostjo.

Gradež. Prijazna vasica s prijaznimi domačini sredi dolenjskega gričevja! S svojimi pripovedmi so nas pričakali ob čebelnjaku, v sušilnici sadja, v črni kuhinji, ob stari Kogejevi hiši in pod kozolcem, polnim kmečkega orodja. Kje nam je bilo najbolj zanimivo? Pravzaprav povsod, saj vsa vas diha s svojo bogato kulturno dediščino in zavzeto obnavlja in ohranja kulturna izročila.

Naš krog smo spet zaključili na Turjaku-zadovoljni, navdušeni in hvaležni Meliti, Marku in vsem ostalim skavtom za krasen dan! Ja, res je bil zelo lep in res jim je uspelo narediti zanimivo sozvočje narave, kulture, Trubarjeve veličine in skavtskega druženja. Poslovili smo se v krogu-z željo, da se morda spet kmalu srečamo...
Fotogalerija
18 slik
+15

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.