Zažiga

14 Zažgi

Prenesi v

Skozi drn in strm v Pivko jamo…

Milan Grden, župnik, BOKSS FUŽINE 01.10.2007
V soboto, 29. septembra 2007, je bilo v Postojni celodnevno srečanje za odrasle skavte iz cele Slovenije. Veseli obrazi mnogih odraslih skavtov ter Postojnčani kot odlični organizatorji, smo začeli z delom. Med drugim je bil tudi več kot štiri ure dolg orientacijski pohod. Vsaka skupina je dobila delna navodila in krenili smo v skupinah na pot. Šele kasneje smo ugotovili, da imamo vsi isto pot, enake naloge, le izhodišča po ulicah smo imeli različna. Pazljivost je morala biti velika. Tu puščica iz vej, tam skrito napisano navodilo, drugje napisana vprašanja, na katera je bilo potrebno odgovoriti, da si ugotovil v križišču, po kateri gozdni poti moraš iti in še in še.

Na primernih razdaljah so bile kontrolne točke. Tu so bili mladi skavti in pri njih je bilo potrebno opraviti določene naloge: z zaprtimi očmi uganiti po vonju, katere začimbe imaš pod nosom - teh je bilo 12 različnih. Na drevesu je že viselo navodilo, da moramo po skupinah nabrati liste različnih dreves in vejice različnih iglavcev. Znak iz suhih vejic je kazal, da moraš od tam narediti 7 korakov in našel boš zemljevid za naprej.
Že tu je skupina pastirčkov zgrešila smer in se izgubila. Kasneje so » prali« svojo sramoto s tem, češ, da so iskali ovčke, ki niso bile daleč od zgrešene smeri.

Na drugi kontrolni točki smo morali metati velike pušice v »pikado«. Na tretji je bilo potrebno po gozdu poiskati različne skrite instrumente ter na vsakega zaigrati. Časa pa je bilo 10 sekund. Na naslednji točki smo metali papirnate žoge v posodo. Joj, sledila je točka, kjer so nam zvezali noge in cela skupina je morala družno narediti krožno pot po gozdu v določenem času. Na naslednji točki je bilo potrebno liste in vejice dreves položiti na prave kartončke, obrniti kartonček in dobili smo navodila kam naprej. Spust je sledil v globoko jamo. Tu je bil potreben dober spomin. Množica pokritih predmetov se je skrivala pod blagom. Dva sta si morala v desetih sekundah zapomniti čim več predmetov in potem povedati kaj se skriva pod pokrivalom…

In sedaj je sledilo presenečenje. Pridružili so se nam jamski vodiči ter nas popeljali v večini neznano Črno jamo in Pivko jamo, ki sta kraka Postojnske jame. Kakšne lepote podzemlja! Lepoti pa je sledil vzpon po približno 300 stopnicah do izhoda iz jame. Še uro pešpoti in bili smo znova v Srednji gozdarsko lesarski šoli. Sledilo je kosilo. Komu se po vsem tem ne bi prileglo.

Še pozdravi, razglasitev najboljših skupin, priprava na mašo in sveta maša v postojnski cerkvi. Razdrt skavtski krog in hop, domov, s čudovitimi vtisi, lepim doživetjem in pohvalo Postojnčanom za lep dan in odlično organizacijo. Morda bo prihodnje leto takšen začetek skavtskega leta na Fužinah?

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.