Zažiga

13 Zažgi

Prenesi v

Skavtska trgatev je uspela …

Ester AA 06.10.2008
... in upajmo, da bo tudi vino dobro! Saj se še spomnite vabila, ali ne: avstrijski odrasli sklavti so nas povabili na avstrijsko trgatev v Slovenijo v vinograd Dorner na griče ob Muri. Trgalo se je na slovenski strani in vozilo v prešo na avstrijsko stan. Zanimivo in doživetja vredno!
grozdje je dozorelo grozdje je dozorelo (Avtor: Meinhard, bratovščina Graz)
Prišlo je veliko ljudi iz obeh strani bivše meje, pa tudi enajst odraslih skavtov iz graške bratovščine. Ob trgatvi je vedno navada, da se pokliče na pomoč sorodnike, znance in prijatelje. Še posebej je to zanimivo za mestne (beri: pisarniške)ljudi, saj lahko en dan preživijo ob fizičnem delu v naravi. Nič ni bilo težko, bolj je bilo zanimivo, polno smeha, pesmi in druženja.

Začelo se je s „strokovnim predavanjem“ oz. kratko lekcijo, kako se reže in kaj se reže. Lepi grozdi so bili odrezani, slabi pa kar takoj izločeni. Potem se je lepo grozdje nežno (!) zlagalo v plastične posode in nikakor ne metalo v brente. Delala sta dva delavca skupaj – vsak na eni strani trte. Ko je posoda polna, jo tisti, ki so zadolženi za to, odnesejo in takoj prinesejo novo. Tri ure dopoldanskega dela so zelo hitro minile in gospodinja je poskrbela za zelo dobro kosilo. Sredi vinograda je še posebej dobro teknilo !
Po kratkem počitku je šlo delo naprej. Vsak si je moral poiskati novega sodelavca. To je bilo narejeno namenoma, da so se ljudje med seboj "pomešali", spoznali, pogovarjali in skupaj delali. V poznem popoldnevu, ko se je že spuščal mrak, je bilo dela za tisti dan konec. Vsi skupaj so se odpeljali pogledat prešo in tam je gospodar razložil cel postopek stiskanja.

Druženje in pesem sta se zavlekla še pozno v noč. Kako znajo to narediti prijatelji iz Steiermarka in Štajerske si lahko pogledate na spodnjem linku: http://www.weingut-orner.at/galerie.php

Torej, ste se že odločili? Gremo drugo leto za začetek skavtskega leta na trgatev? Povabilo velje že zdaj!
Fotogalerija
14 slik
grozdje je dozorelo
klepet dveh novih prijateljev
Bog požegnaj!
Strokovni posvet
+11

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.