Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Skavti v »DEŽELI POKONČNIH LJUDI«

Ester, AAČ 17.09.2008
»Glej daleč in ko misliš, da gledaš daleč, glej še dlje!" S temi BiPi-jevimi besedami je svoje zanimivo predavanje začel Alberto, odrasli skavt iz Mester (Benetke), eden tistih prvih, ki je začel naše ALPE-ADRIA druženje in eden tistih, ki v skavtstvu vedno gleda daleč in še dlje.
Burkina Faso Burkina Faso (Avtor: arhiv Alberto)
Letos poleti je v skupini skavtov iz MASCI in AGESCI odšel v Burkino Faso, da bi tam pomagal. Karkoli in kjerkoli: skavt-zdravnik je delal v vaški ambulanti, mladi skavti z otroci na oratoriju v misijonu, Alberto pa je gradil, mizaril in obdeloval zemljo.

Burkina Faso je celinska država na zahodu Afrike. Do leta 1884 se je imenovala Zgornja Volta. Tega leta je bil tam izveden vojaškemu poveljniku T. Sankari neuspeli državni udar, v katerega je bila vpletena tudi CIA. Državo so potem V jezikih mossi in dyula, ki sta glavna domorodna jezika v državi, pomeni Burkina Faso »dežela pokončnih ljudi«. Na Z in S meji na Mali, na V na Niger, na JV na Benin, na J na Togo in Gano, ter na JZ na Slonokoščeno obalo. Glavno mesto je Ouagadougou, ki mu domačini, imenujejo se Burkinabé, pravijo Waga.

Država je bila dolgo pod francosko oblastjo in je leta 1960 dobila neodvisnost. Dolgo se je soočala z vladno nestabilnostjo. Vsako leto se več tisoč kmetijskih delavcev odpravlja na jug na sezonsko delo v Slonokoščeno obalo in v Gano. V državi še vedno vlada revščina in pomanjkanje.

Skavti so odpeljali veliko materialne pomoči, zdravil, obleke in igrač, začeli so pa tudi dolgoročni projekt »Burkina«.

Vabijo nas, da se jim pridružimo!

Fotogalerija
4 slike
Burkina Faso
Burkina Faso
Burkina Faso
Burkina Faso

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.