Zažiga

12 Zažgi

Prenesi v

ŠTIRJE ORANŽNI TE POZDRAVLJAJO!

Marjeta, Janez, Miro in Ester 29.09.2008
Na spletni strani je že kar nekaj časa prijazno povabilo IO ZBOKSS, ki vabi skavtinjo ali skavta na prevzem odgovornosti za vodenje in koordinacijo dela v skavtski skupnosti ALPE-ADRIA. Upam, da je odziv ogromen in da se že zelo veseliš sodelovanja. Mi štirje oranžni, ki smo se pravkar vrnili iz skavtskega potovalnega tabora na gori Monte Pasubio, ti lahko iz prve roke povemo, da je to nekaj krasnega. Bilo smo zelo lepo sprejeti, takoj so si zapomnili naša imena, Janeza so prekrstili v Giovannija, Marjeta je postala Marietta-gondola po stari, zelo znani pesmi beneških gondolijerov in takoj so na dan privlekli vseh tistih pet, šest, sedem slovenskih besed, ki so se jih naučili in zapomnili.
Poala je začela z njeno najlepšo slovensko pesmijo »Pa po lojtrci gor, pa po lojtrci dol…«, Antonija s tisto iz Čezklanca »… ma guarda, come siamo belle in lepe bomo vekomaj!« in začetni krog smo otvorili z »Danes je dan, ki ga dal je Gospod…«

Pregrade v jeziku? Oh, kje pa! Če pokimaš, da ti je polovična porcija pašte dobra, razumejo, da bi rad še in ti prinesejo še eno porcijo. Če pozdraviš z »dobro jutro«, ti vsi srečni odgovorijo po slovensko »lahko noč« ali obratno in na koncu znajo že (skoraj) vsi reči »huala«.

Saj velikokrat niso potrebne besede: govorijo oči, srce in roke in vedno se najde kdo, ki zna nekaj v nekem jeziku – zadrega je premagana in salve smeha naredijo druženje še lepše.

Da, tako je in nič drugače. Vabila na srečanja prihajajo - vsak dan kakšno. Enkrat se odloči in pojdi čez »mejo« pokukat k enim, drugim in tretjim sosedom. Mi, ki tja kukamo in resno hodimo že zelo dolgo časa, smo utrdili to pot in poglobili prijateljstvo. Lahko ti povemo, da mednarodno skavtsko druženje pomeni veselje, smeh, potepanje, navezanost, bratstvo, prijateljstvo, učenje jezikov in še velikooooooooooooooooo več.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.