Zažiga

13 Zažgi

Prenesi v

Na Jerebico

Peter Repovž 19.07.2007
Vsi drve na Triglav, a je toliko drugih lepih krajev, vzpetin, hribčkov in gora. Odrasli skavti vas vabimo na Jerebico, mejni vrh med Rabeljskim jezerom in Logom pod Mangrtom.
Ja, mokro sem in vabim te Ja, mokro sem in vabim te (Avtor: prepovz)
KDAJ? v nedeljo, 12. avgusta 2007

ODHOD: ob 4h izpred Kaplanije v Šmihelu pri Novem mestu, ob 5h iz Petrola na Barju, ob 7h začetek vzpona.

TURA: Peljali se bomo skozi Ljubljano, mimo Kranja, Kranjske gore, čez mejni prehod Rateče, čez Trbiž levo proti Predelu, ob Rabeljskem jezeru.
Peš čez moreno navzgor po gozdu, dobre 4 ure, celotna tura 8-9 ur. Kdor ne bo zmogel poti, se bo lahko sprehajal ob jezeru, proti Višu, ali sedlu V žlebeh (Nevejsko sedlo).

OPIS: Gora se nahaja na meji med Slovenijo in Italijo. Jerebica zaključuje dolgo verigo Kaninskega pogorja in se dviga nad tremi alpskimi dolinami – Možnico, Koritnico in Jezersko dolino na italijanski strani. Čeprav je najmanjša med njimi, so z njenega travnatega vrha vidni velikani Julijskih Alp: Špiki, Viš, Kanin, Mangrt, Loške stene ... Jerebica je pač cool!!, po steni ali poti! Nasploh se mi zdi, da Slovenci v italijanskem delu Julijcev obiskujejo predvsem Montaž in Viš, plezalci včasih zavijejo v stene nad Pellarinijem, spomladi ali pozno jeseni še v Bele vode, v Dunji, Reziji, da ne govorim o Mrzli vodi ali drugih dolinah pa jih praktično ne srečaš, mogoče kakšnega posebneža... Pa tako blizu je v bistvu vse skupaj! Čeprav od daleč daje videz težko dostopne gore, ima tudi lepe prehode, po katerih se brez večjih težav lahko povzpnemo nanjo in sicer iz Možnice ali iz Jezerske doline. Lepo se vidi Rudarski Rabelj pod Kraljevsko špico (Monte Re / 1912 m), še pred 14. stoletjem, ko je bila podeljena prva koncesija za rudarjenje, do junija 1991 je v njem deloval rudnik svinca in cinka. Vhod v predor, ki povezuje Rabelj in Log pod Mangrtom v Sloveniji, je levo od kamnoloma. V kraju sta zanimiva Muzej rudarske tradicije (Museo della Tradizione Mineraria) in Vojno-zgodovinski muzej Julijskih Alp

OPREMA: uhojeni planinski čevlji, vetrovka, kapa, pulover, rokavice, rezervno perilo, (majica,srajca …), dežnik, plastenka vitanove. Priporočam pohodni palici.

HRANA: iz nahrbtnika

CENA prevoza: se zmenimo z voznikom.

POSEBNOST: podvig bomo opravili v vsakem vremenu, vabim vso družino! Povejte prijateljem!

Kroj za skavte obvezen! Upam, da bomo imeli med seboj kakšnega duhovnika, ki bo našim naporom dal poseben navdih in blagoslov na vrhu ali po vrnitvi ob jezeru.

PRIJAVE: na tel : 05 99 61 865 ali 040 751 389 Petru, do petka, 10. avgusta 2007 ali na peter.repovz@skavt.net.

Ne pozabite na osebno izkaznico ali potni list!

Misel podviga: V rosi drobnih božjih stvari najde srce svežino in nasmeh.

Fotogalerija
2 sliki
Ja, mokro sem in vabim te
kaže kvišku

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.