Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

Luč z veliko začetnico ...

Ester Srdarev 15.11.2007
… prihaja. Tudi letos, kot vsako leto. Iz Avstrije jo bomo v nedeljo, 16.12. prinesli k nam. Mi, odrasli skavti iz regije AA se bomo čez teden dni, v soboto 22.12. spet vrnili v Avstrijo, da bi Luč podelili z Avstrijci, Italijani in Hrvati. Odšli bomo v Breže. Breže so znamenito mesto. Preberite si!
Breže Breže (Avtor: Breže)
Friesah(po naše Breže)je najstarejše mesto na Koroškem. V samem mestu trčimo na vsakem koraku ob srednji vek. O nekdanji veličini mesta priča Knežji dvor (= »Fürstenhof«9 z znamenito kaščo, cerkve in samostani, mogočne razvaline cerkva in stolpov, mestni jarek v Evropi, v katerem je še vedno voda in ki je edini takšen v Evropi. Sredi jarka še vedno stoji "Fortunino kolo" Celotno mesto je pravzaprav ena sama umetnina, saj si lahko ob grajski sprehajalni poti ogledamo tri gradove in uživamo čudovit razgled na mesto.

Mestni muzej ima bogato zbirko pfenigov iz Brež, imenujemo jo "Friesacher Pfennig". Ta novčič je bil v srednjem veku evropskega pomena, kovali pa so ga iz domačega srebra. Za kulturno zgodovino sta pomembna tudi zgodnjegotski krucifiks v obliki veje ter istodobni kip iz peščenca "Madona iz Brež" v dominikanski cerkvi. Tudi čudovita gotska steklena okna v oltarnem prostoru mestne farne cerkve sv. Jerneja so srednjeveška redkost. Pomembna zbirka sakralne umetnosti pa je tudi v cerkvi viteškega reda ob mestni bolnišnici.
Nadškofje so leta 1130 prvič dali kovati pfenig iz Brež, ki je bil nato več kot dvesto let na tem območju plačilno sredstvo – vse tja do vzhodne Madžarske. Zgodovina Brež je povezana s cesarjem Friderikom Barbarosso (1170), z angleškim kraljem Rihardom Levjesrčnim (1192), vojvodo Bernhardom Koroškim ter vojvodo Leopoldom VI. Avstrijskim. Kjer so nekoč živeli knezi, škofje in vitezi, uživajo danes gostje v romantičnem ambientu in modernem komfortu.

Breže je mesto gradov, s katerim je povezanih mnogo zgodb in pripovedk. Znamenit je tudi frizaški SPECTACULUS – vsakoletna prireditev v mesecu juliju, ko v mestu zaživi srednji vek z vso svojo mističnostjo.

Torej: vidimo se v soboto 22.12.2007 v Brežah!
Fotogalerija
6 slik
Breže
Breže
Breže
Breže
+3

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.