Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

Kančevci 2009: Spregovoril nam je sveti Pavel

Anita Šuštar - Nepremagljiva Ježevka 20.01.2009
Napisal je 1. pa tudi 2. pismo Skavtopolitancem, kot smo se imenovali, nas napotil v samoto, kjer smo molili in zapisovali molitve in nas s premišljevanjem o "spreminjanju sveta na bolje" in skavtskih zakonih utrdil v služečem skavtstvu.
Kančevci 2009 Kančevci 2009 (Avtor: Aleš Čerin)
Že šesto leto zapored smo se slovenski odrasli skavti zbrali na duhovni obnovi v Domu duhovnosti Benedikt v Kančevcih.

Zbralo se nas je 37 odraslih in s seboj smo pripeljali 14 otrok. Postali smo prebivalci mesta Skavtopolis. Kot pravi meščani, smo ustanovili svoje četrti in jih poimenovali s prav zanimivimi imeni.

Že prvi večer nas je brat Primož popeljal po poteh, ki jih je v svojem življenjskem poslanstvu oznanjevanja opravil apostol Pavel. Spoznali smo tudi manj znane dogodke v Pavlovem življenju in vsaka četrt je pripravila uprizoritev posameznega dogodka. Večer smo zaključili s prepevanjem, ki je trajalo še dolgo v noč in nas je tiste, bolj zaspane, zazibalo v prav sladko spanje.

V sončno jutro smo se zbudili na najlepši možni način. Kitara, orglice, tamburin in slovenska narodna pesem so napovedovali čudovit dan. Jutranja telovadba, zajtrk in 1. Pavlovo pismo skavtopolitancem. Sv. Pavel – brat Primož je pokazal, da pozna življenje skavtov, lepe in manj lepe stvari, s katerimi se srečujemo. Napotil nas je v samoto, kjer smo se poglobili v svoje srce, dušo in napisali vsak svojo molitev, povezano s skavtskim zakonom, ki nas je nagovoril. Spoznali smo moč molitve: »Molitev je močan motor, ki spreminja svet, ker spremeni človeka«.

Ta dan smo se preizkusili tudi v skrivanju in iskanju zaklada, kjer smo preverjali, kako skrbno znamo opisati pot in koliko zaupamo napisanemu.

Sveti Pavel nam je napisal tudi 2. pismo, v katerem nas je spomnil, da je naloga skavtov ustvarjati boljši svet: »Avtor boljšega sveta je Stvarnik, nam pa je zaupano, da pri tem sodelujemo«.

Skavti smo znani po veselem razpoloženju. To so dokazali naši otroci, tudi skavti. Predstavili so nam plakate o kmetiji, ki so jih naredili in nam pripravili nekaj igric. Odrasli smo pogumno sodelovali in smeha je bilo res veliko.

Večer smo zaključili s čaščenjem Najsvetejšega, kjer smo premišljevali o našem izpolnjevanju skavtskih zakonov in si podelili naše osebne molitve. Z ogledom diapozitivov smo se spomnili tudi na največji skavtski dogodek lanskega leta (oz. desetletja) – Jamboree 2008.

Na gospodov dan smo pri sv. maši v bližnji cerkvici sodelovali skupaj z domačini. Preden smo se poslovili, smo še »potegnili črto« pod naše bivanje tukaj in si izmenjali naše vtise: nova spoznanja o sebi, Pavlu, skavtskih zakonih, ustvarjanju boljšega sveta, odlični družbi, dobri hrani - vsako leto drugače in vsako leto najboljše!

Hvala Bogu in bratu Primožu!
Fotogalerija
2 sliki
Kančevci 2009
Kančevci 2009

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.