Zažiga

19 Zažgi

Prenesi v

JARMINA - 10-let

Matjaž Maležič 08.02.2007
Delegacija odraslih skavtov se je udeležila praznovanja 10 letnice UKIJ (Udruga katoličkih izviđača "Jarmina") v Jarmini v bližini Vinkovcev na Hrvaškem.
Obisk na praznovanju 10 letnice katoliških skavtov v Jarmini Obisk na praznovanju 10 letnice katoliških skavtov v Jarmini (Avtor: Matjaž Maležič)
10 let katoliških skavtov v Jarmini na Hrvaškem

"Pridite, pridite na praznovanje naše 10-letnice!" so nas vabili skavti iz Jarmine.

Pa smo šli. V soboto, 3. februarja 2006, sva se iz Ljubljane odpeljala Miro Srdarev in jaz, iz Maribora in Celja sta prišla Božo Ipavic in Martin Kač. Dobili smo se pri našem Hitrem povžu (Petru Repovžu) v Šmarjeti in se vkrcali v avto. Pridružila se nam je še Petrova hčerka Mojca.

Pot nas je vodila do meje in mimo Zagreba po prenovljeni nekdanji cesti bratstva in enotnosti skoraj do srbske meje. Na odcepu Županja smo zavili proti Vinkovcem in kmalu nato v lepem sončnem zahodu prišli v Jarmino.

Miro nas je lepo pripeljal do obnovljenega gasilnega doma, kjer smo se najprej srečali z Djurom in kmalu še s Tonijem, našima starima prijateljema z našega tabora na sv. Mohorju in z izmenjave LMB v Ogleju in Stični. Djuro nas je nato popeljal na kratek sprehod po Jarmini do nove cerkva, ki je zrasla na mestu stare, v zadnji vojni porušene cerkve.

V dvorani pri gasilskem domu smo srečali še nekatere stare znance in spoznavali nove. Po uvodnem pozdravu in obveznih formalnostih smo si ogledali zanimivo predstavitev 10-letnega dela katoliških skavtov v Jarmini. Zares so v tem času opravili veliko delo. Pri tem pa ne smemo pozabiti velikanskega prispevka skavtov iz Genove v Italiji. Nekaj malega pa smo prispevali tudi mi, saj so enega od taborov za voditelje imeli pri nas na Otaležu pri Cerknem. Po predstavitvi so se zvrstile čestitke predstavnikov gostujočih organizacij, med njimi tudi načelnika slovenskih odraslih katoliških skavtov Martina Kača.

Druženje smo nadaljevali ob "čobancu" in zvokih domačega ansambla. Spletali smo nove vezi prijateljstva in zopet potrdili, da za nas skavte meje ne obstojajo, da smo med seboj bratje in sestre in da sledimo Bi-Pi – jevemu naročilu, da delamo za boljši jutri.

Kar prehitro smo se morali posloviti in se odpraviti proti domu, a z obljubo, da še pridemo, da si bomo takrat vzeli malce več časa za ogled kraja, okolice in Vukovarja in druženje.
Še bomo prišli. Še se bomo srečevali na skavtskih poteh.

V poznih nočnih urah smo prišli domov in poln vtisov vsaj jaz še kar nekaj časa nisem mogel zaspati.

Skavte iz Jarmine lahko obiščete na njihovi spletni strani: http://www.ukij.hr

Matjaž Maležič
Fotogalerija
17 slik
Obisk na praznovanju 10 letnice katoliških skavtov v Jarmini
Obisk na praznovanju 10 letnice katoliških skavtov v Jarmini
Obisk na praznovanju 10 letnice katoliških skavtov v Jarmini
Obisk na praznovanju 10 letnice katoliških skavtov v Jarmini
+14

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.