Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Iz stega v bratovščino

1
Blaž Karlin, Zagnana banana 07.10.2012
Letošnja jesen je za loške skavte prav posebna. Poleg tega, da se bodo mladim skavtom v stegu pridružili še najmlajši bobrčki, je del bratovščine sedaj formalno postala tudi prva generacija bivših stegovih skavtskih voditeljev!
Uraden sprejem v bratovščino (Avtor: )

Vepri (veja prekaljenih) kot bivši ZSKSS voditelji smo s srečanji sicer začeli že prejšnjo jesen. Starejši skavtski bratje in sestre iz naše bratovščine so nam bili ves ta čas prijazno na voljo za morebitne nasvete in akcijo. Na sploh je treba reči, da se kljub razlikam v letih vsi člani bratovščine med seboj zelo dobro razumemo in si po potrebi tudi pomagamo. Verjetno k temu pripomore tudi to, da obe generacijski skupini (zaenkrat smo uporabili že uveljavljen izraz veji) delujeta samostojno, z vsaka sebi lastno dinamiko in programom, posamezne dogodke preko leta pa izrabimo tudi za skupno druženje. Na ta način smo bratovščino po zgledu stega oblikovali kot krovno lokalno organizacijo odraslih skavtov. In deluje :)

Konkretni načrti za naprej

Res, članarino za ZBOKSS smo vepri poravnali že lansko skavtsko leto, manjkala pa nam je še nekakšna gesta, s katero bi pokazali, da smo iz stega odšli tudi na simbolni ravni. Čeprav že kot nova veja na našem drugem skavtskem (sedaj zbokss-ovem) drevesu, je torej manjkala še nekakšna pika na i. In smo pritisnili tudi to!

Prvi prehod iz Stega grajskih zamorcev (Škofja Loka 1) v Bratovščino loških medvedov (BOKSS Škofja Loka) se je zgodil v času, ko so potekali prehodi tudi v stegu. V prvem delu smo člani bratovščine prehode preživeli po vejah: starejša generacija medvedov zase in mlajša generacija veprov zase. Medtem ko so medvedi ta čas porabili za piljenje še zadnjih podrobnosti kasnejšega programa, smo vepri sprehod izkoristili za konkretnejši pogovor o naših aktivnostih v tem skavtskem letu.

Razmišljali smo predvsem v smeri, da moramo za dolgoročno rast poleg pomoči stegu in okolici razvijati tudi lastno vizijo odraslega skavtstva, ki bo odgovarjala na naše in širše potrebe po služenju. Za letos smo se odločili za promocijo odraslega skavtstva med bivšimi voditelji. Bivši voditelji, pričakujte kakšno akcijo! :)

Simbolen prehod z menjavo našitkov

V drugem delu naših prehodov pa je sledil skupni program bratovščine. Ker je družinsko skavtstvo eden glavnih poudarkov odraslega skavtstva, so nam medvedi v tem življenjskem (beri: praktičnem) duhu najprej pripravili tekmovalni preizkus. Smeha seveda ni manjkalo, opravljen izpit pa je že pomenil vstopnico za naslednji, bolj resni del.

V slovesnem kvadratu smo prisotni vepri izrekli zvestobo skavtskim vrednotam tudi v odrasli dobi, v znamenje naše pripadnosti loški bratovščini in vsem slovenskim odraslim skavtom pa smo iz rok vodje bratovščine prejeli našitek ZBOKSS. Čas je, da pravokotne našitke na naših krojih zamenjamo z okroglimi! Seveda na koncu obreda in po razdrtem kvadratu ta mladi nismo pozabili, da se ta starim ne bi zahvalili z eno pošteno zakričano zigico :)

Več generacij enega duha

Prehodi v stegu in bratovščini so se zaključili z mašo in obveznim doma pripravljenim agapom. Na to zahvalno skavtsko mizo pa je potrebno položiti en velik HVALA vsem tistim mladim in odraslim loškim skavtom, ki nas bivših voditeljev v zadnjih nekaj letih niste kar odpisali, ampak ste nam v tem času utiranja naše nadaljnje skavtske poti na različne načine stali ob strani in nas spodbujali, da ostanemo zvesti svoji skavtski obljubi. Zato naj še naprej velja: enkrat skavt – vedno skavt!

PS: aktivnosti veprov lahko spremljate tudi preko spleta na http://prekaljen.skavt.net,
vse slike s prehodov pa so na voljo na povezavi https://picasaweb.google.com/info.vepr

Fotogalerija
29 slik
+26

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.