Zažiga

13 Zažgi

Prenesi v

GROSSARL - SKAVTSKI TURIZEM?

Ester AAČ 21.01.2008
Ne, sploh ne. Kakšen skavtski turizem neki? Tako mi je bilo sicer predstavljeno in tako sem mislila do pred nekaj dnevi. Danes ne mislim več tako. Na lastne oči sem se prepričala in jaz bi to raje poimenovala EVROPSKO SKAVTSKO PENZIJONERSKO DRUŽENJE.
Grossarl Grossarl (Avtor: različni avtorji)
Grossarl leži na začetku Gasteinske doline in je krasno podeželsko mestece, pravzaprav velika vas, v kateri se ohranjajo lokalni običaji in folklora. Udobni hoteli in prenočišča so urejeni v tradicionalnem avstrijskem gorskem in podeželskem stilu. V bližnji okolici je kar 115 označenih sprehajalnih poti, nekaj učnih poti in 38 km urejene poti za gorsko kolesarjenje. Počitek nudijo številne planinske koče in prijazne restavracije z dobro domačo kuhinjo. Za zimsko ponudbo je zadolženo bližnje smučarsko središče Dorfgastein/Grossarl.

Najlepše je tam ob koncu poletja oz. v zgodnji jeseni, ko po celi pokrajini poteka festival »Jesen na vasi« (= Bauerherbst). Namen tega praznika je, da številni gostje, pa tudi domači prebivalci, spoznajo tradicionalne vaške običaje v njihovi najbolj izvirni obliki. V tem obdobju krajevni muzeji na široko odprejo svoja vrata, pripravljajo se domače jedi, pripovedujejo se stare zgodbe, prodajajo se izvirni rokodelski izdelki in predstavljajo stari običaji, kot so prihod živine s paše, izdelava domačega sira itn.

Zdaj, pozimi, se vse blešči od beline snega in odmeva od veselih skavtov. V Grossarlu je namreč vsako leto evropsko srečanje oz. forum odraslih skavtov in letos je bilo to »okroglo srečanje« oz. 40. tradicionalno srečanje. Skavtov je seveda kar mrgolelo … Lepo je bilo srečati stare prijatelje, spoznati nove in se družiti – po skavtsko. Biti del velike mednarodne skavtske družine je res nekaj posebnega!

In zakaj sem šla tja? Šla sem po zelo pomembno nagrado za moje skavtsko delovanje v ALPE-ADRIA prostoru. Pravzaprav smo bili tam trije nagrajenci: Paolo, Georg in jaz, ki smo bili vodje mednarodnega štiri-jezičnega tabora letos poleti v Čezklancu. Ampak to je že druga zgodba, ki sledi kmalu ….

Za danes pa samo še to: bila sem med mlajšimi in to je DOBER OBČUTEK!
Fotogalerija
27 slik
Grossarl
Grossarl
Grossarl
Grossarl
+24

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.