Zažiga

17 Zažgi

Prenesi v

Cuel dal Nibli – kaj je to?

Ester Srdarev 03.03.2007
"Cuel dal Nibli" pomeni v furlanščini "sokolov grič" oz. "grič, nad katerim letijo sokoli". Ta grič leži ob naselju Cesclans na skrajnem severovzhodu Karnijskih Alp na italijanski strani.
Karnijske Alpe in Čezklanc Karnijske Alpe in Čezklanc (Avtor: Paolo in Willi)
Te kraje bomo letos zadnji teden v juniju (28.06. do 01.07.) spoznavali tudi ODRASLI SKAVTI REGIJE ALPE-ADRIA na prvem skupnem taboru. Prijave že sprejemamo!

In v tem naselju je prava skavtska vas. Postavljena je na izredno zanimivem kraju, na nadmorski višini 450 m, blizu jezera Cavazzo,v gorskem okolju,ki je bogato z naravnimi in zgodovinskimi znamenitostmi.

V prospektu je napisano takole: "Bivalno naselje premore vso infrastrukturo, ki jo zahtevajo uredbe za počitniška naselja. Sestavljajo ga brunarice iz hojinega lesa, opremljene z vsemi potrebnimi pripomočki, kuhinjo s hladilnikom in gretjem v vsaki hiši posebej. Nekatere brunarice so urejene za družinsko uporabo (s štirimi do osmimi ležišči), druge so opremljene s pogradi in so primerne za gostovanje organiziranih skupin.

V naselju je skupno 76 ležišč. Naselje ima tudi zunanje prostore za druženje, vrt, prostor za večerno posedanje ob ognju, pokrit prostor z oltarjem in sedeži, velik travnik za kampiranje in dovolj parkirišč. V naselju je tudi večnamenski prostor, v katerem sta velika kuhinja in jedilnica. Naselje je odprto celo leto, tako da lahko nekaj tednov pred obiskom rezervirate posamezne brunarice ali celo naselje.

Od Tolmezza je kraj oddaljen 5 km. Okoliš sestavljajo mirni kraji z neokrnjeno naravo, kjer so opazni sledovi zgodovine, kot so utrdbe, ostanki rimske arhitekture, svetišča, gradišča. Vse to so neuničljivi pričevalci antične tradicije in kakovostne umetnosti, ki vplivajo na prijetno počutje obiskovalcev. K temu pripomore tudi prijaznost ljudi, zato je te kraje zaradi njihove včasih tihe, včasih živahne harmonije vredno spoznati in raziskati. So kot poezija avtentične narave, ki obiskovalca prevzame… ."

Hvala Katji za prevod in ... dobrodošli na sokolovem griču!
Fotogalerija
8 slik
Karnijske Alpe in Čezklanc
To je to!
Jedilnica
Cuel dal nibli
+5

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.