Zažiga

31 Zažgi

Prenesi v

Za vedno skavt - za vedno skavtski par

4
Marija Demšar, Hitra vidra, Kača Kaja v stegu Škofja Loka 1 in Luka Selak, Iznajdljivi ščurek, 06.05.2010
Sva večleten skavtski parček. Zato, ker sva pod spomeniškim varstvom, potrebujeva poseben žegen, da se v najinem odnosu kaj spremeni. Postopek pridobivanja soglasja je dolgotrajen, zato upava, da ga dobiva jeseni.
Marija in Luka Marija in Luka (Avtor: Marija in Luka )

Pri skavtih sva od volčičev naprej (Marija) oziroma od vstopa v srednjo šolo (Luka). Spoznala sva se na skavtski orientaciji kot izvidnika. Imela sva stroge starše, ki so skupne počitnice dovoljevali le v okviru skavtov, kar sva po svoje izkoristila, vendar nisva izigravala njihovega zaupanja. Skavti so nama omogočali biti skupaj, se spoznavati. Nepozaben je bil prvi skavtski tabor, zimovanja, srečanja v Stični, kasneje tedenska srečanja s klanom. Za mladostnika, kot sva bila midva, je bilo zelo pomembno, da sva se našla v skupini. Skupina je nudila možnost sprejetosti kot posameznik, vzgoje, izbiranja, opazovanja.

Skupaj sva od sredine srednje šole, to je 7 let in pol. Na začetku sva bila skupaj v klanu, nato pa kot voditelja v četi. Kot voditelja sva v tem obdobju pridobila odločilne izkušnje, tako dela z mladostniki, kot sodelovanja drug z drugim in v skupini. Delo voditeljskega para danes vidiva zelo pozitivno. Zavedava se, da sva na skavtskih aktivnostih voditelja in ne na počitnicah drug z drugim.

Čut za drugega, prijateljstvo in ljubezen so vrednote vzgajanja v ZSKSS. Vloga voditelja je, da posreduje te vrednote in ob tem tudi sam raste. Preda lahko samo tisto, o čemer je sam prepričan in v kar verjame. Skavti večinoma spodbujamo h karitativni ljubezni, služenju. Velike možnosti pa so še v spodbujanju spoznavanja odnosa med fantom in dekletom odhoda, da bosta postala odrasel mož in žena. Skavti moramo spodbujati partnerski odnos in veščino spoznavanja drugega spola v luči učenja spoštljivega odnosa. Velik poudarek dajemo osebni rasti, ki je potrebna, a ne zadostna za partnerski odnos.

Opažava, da pri skavtih še ne poznamo priprave na zakon, omejena je na zglede starejših skavtskih parov in šol za zakon v okviru Cerkve. Zavedati se moramo, da smo skavti velik bazen bodočih zakonskih parov. Na letošnji e-pripravi na zakon nas je bilo šest od enajstih parov - skavtskih parov. V okviru Združenja bi lahko načrtovali nekakšno obliko šole za zakon, katere vloga bi bila načrtovanje nadaljevanja skavtskega in skupnega življenja po poroki. S tem poroka ne bi bila sinonim za odhod od skavtov. Skavtski pari bi se tako morali razlikovati od drugih parov po odprtosti do bližnjih, zaznavanju potreb v okolju in aktivnem odgovarjanju nanje. Skavtske družine na Jamboreeju so nam lahko bile v zgled.

Zvestoba do domovine, Boga in človeka je skavtska korenina. Kako jo udejanjamo v partnerski zvezi? Do sočleveka se danes najlažje obnašamo tako malomarno kot do materialnih dobrin, ki so nam večinoma lahko dostopne in zamenljive. V tem pogledu so stalni partnerji nekaj zastarelega. Družba ne podpira parov, ki želijo vlagati v trajen medsebojni odnos in s tem gotovo ne vlaga v zmanjšanje števila ločitev ali zdravi pameti.

Skavtska skupina nudi okolje, kjer se učimo zaupati in vztrajati, medsebojno spoštovati, sodelovati. Odgovornost vsakega skavta je, da sledi svoji notranji želji. Če je to ustvarjanje družine ali poklicanosti služiti Bogu. Midva sva se odločila za prvo z geslom Ljubi prvi!

Komentarji (4)

Za komentiranje se prosim prijavi.