Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

SkavtKOLUMNA!

9
Aleš Čerin 16.01.2010
V ekipi SkavtNET smo se odločili, da vpeljujemo SkavtKOLUMNO kot obliko novinarskega pisanja. No tole ja kar prva. Naj bo bolj uvod v serijo zanimivih člankov, ki bodo SkavtNET naredili še bolj privlačen, kritičen in zanimiv. Malo naj pa tudi provocira ...
Pričakujemo vroče kolumne Pričakujemo vroče kolumne (Avtor: Patita, SXC)

Kaj pravzaprav je kolumna?

Wikipedija pravi, da je kolumna »ponavljajoč članek v časopisu, reviji ali drugi publikaciji« in ustreza naslednjim kriterijem:

- se pojavlja redno (cilj na SkavtNETu je ena na dva tedna – za začetek),
- je močno avtorsko zaznamovana (izraža stališče avtorja in ne organizacije v celoti),
- izrecno izraža mnenje, prepričanje in pogled.

Močni avtorji

K sodelovanju smo (nekatere še bomo) povabili razmišljujoče skavtske pisce, ki imajo kaj povedati, ki znajo in želijo kritično razmišljati o:

- skavtstvu, njegovih poteh in tudi stranpoteh,
- družbenem dogajanju v povezavi s skavtstvom,
- odgovorih, ki jih lahko ponudimo skavti za reševanje družbenih vprašanj,
- skavtski vzgoji, skavtskih načelih, vrednotah in njihovih aplikacijah v vsakdanjem življenju in družbenem dogajanju,
- vodenju, upravljanju in kaj smo se na naših skavtskih poteh naučili o tem,
- naši vključenosti v Cerkev na Slovenskem,
- duhovni rasti skavtinj in skavtov.

S tem navajanjem nikakor ne želim zamejevati prostora pisanja kolumen, pač pa pokazati na širino možnosti. Vsebina naj bo široka, a vedno nekako povezana s skavtstvom.

Kakšna kolumna?

Kolumna je lahko kritična, je lahko provokativna, lahko pohvali, lahko pokaže na napake, tudi na stranpoti, a nikoli naj ne bo žaljiva.

Z izbranimi, pretehtanimi besedami naj spodbuja k razmisleku, h konstruktivnemu pogovoru, k iskanju boljših, drugačnih poti našega gibanja, naj vodi k boljšemu organiziranju in povezovanju skavtskih organizacij. Naj nas sili k razmišljanju.

Kolumna naj nagovarja široko skavtsko javnost, mi se bomo pa odzvali s svojimi pogledi. Pogledi bodo različni. Prav je tako. Naj pridejo na dan tudi tisti, ki so morda zakopani ali pa se o njih le šušlja. Prav je tako.

Provokacija

Skavtstvo je zdravo gibanje, ki vsako leto "vrže v življenje" na stotine odraslih ljudi, ki so pripravljeni prevzeti odgovornosti v družbi.

Veliko vas poznam, ki ste uspešni, ki ste vključeni v družbeno dogajanje, ki si uspešno ustvarjate družine, ... pa vendar - to je pa zdaj provokacija - se nas ne sliši dovolj v tem turbulentnem, kriznem družbenem dogajanju. Še posebno ne v medijskem prostoru. Vsi nekaj čvekajo, iščejo rešitve in "rešitve", skavtov pa kot da ni slišati. Zakaj pa ne?

Aleš Čerin je bivši načelnik ZBOKSS. Trenutno je poverjenik za vsebino in program v Ekipi SkavtNET.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Komentarji (9)

Za komentiranje se prosim prijavi.