Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Naša pustolovščina s skavti

skavtska mama Sonja Mlakar Kreft 30.10.2017
Skavtstvo - dragocena izkušnja za otroke in starše
(Avtor: osebni arhiv)

Naša pustolovščina s skavti se je začela pred desetimi leti, ko je najstarejši sin začel obiskovati srečanja volčičev. Za njim pa potem še ostala dva. Midva z možem sama nimava izkušnje skavtstva, sem pa poznala ljudi, ki so aktivno sodelovali v tej organizaciji, in tako se nama je zdelo, da lahko svojim otrokom dava nekaj lepega, če jih priključiva skavtom.

In res je tako. Otroci so veliko pridobili za svoj zdrav razvoj in seveda še vedno dobivajo. Najprej skozi Knjigo o džungli in z močnimi liki Akele, Bagire, Kače Kaje in Baluja na otrokom v tej starosti primeren način in v naravi. Res sem z velikimi veseljem in občudovanjem spremljala, kako skrbno so bili pripravljeni vsi tabori, zimovanja ... koliko truda je vloženega v vse to, koliko dela, koliko prostega časa voditeljev. In to so mladi, ki bi svoj prosti čas lahko preživljali tudi drugače. Za to sva jim z možem tudi zelo hvaležna.

Sva pa ob tem zorela tudi midva kot starša. Vsak odhod otroka od doma je za starše preizkušnja. In to še brez telefona! Tako se tudi kot starš učiš zaupanja. Čez nekaj časa tudi klici voditeljem niso bili več potrebni. Če bi bilo kaj narobe, bodo tako oni poklicali!

Spominjam se, kako me je skrbelo, ko so šli kot vod prvič sami taborit. Brez voditelja! Vedela sem, da se kot starš, ki niti ne pozna dobro sistema, ne smem vmešavati, in sem zaupala. Seveda je bilo vse v redu. Tako zorimo in se učimo oboji, otroci in tudi starši.

Zelo vesela sem, da imam kot starš sogovornika tudi o vzgojnih temah. Voditelji drugače vidijo in doživljajo naše otroke kot mi, starši. In dragoceno je slišati tudi njihov pogled. V dobi odraščanja, sedaj imamo tri najstnike, so lahko voditelji in prijatelji iz skavtskih vrst dragoceni sogovorniki in zgled našim otrokom. Srčno upam, da tudi obratno in da bodo tudi moji otroci morda kdaj skavtski voditelji in tako vrnili vsaj delček tega, kar so od skavtov za svoje življenje že dobili in še bodo.

Ob koncu res velika, iskrena zahvala za vse prostovoljne ure, za zelo dobre ideje in rešitve, za iznajdljivost, za mladost voditeljev, ki bogati tako otroke, ki so jim zaupani, kot tudi nas starše. Hvala Bogu, da lahko tudi po skavtih naredi toliko dobrega in hvala vsakemu posebej, da je odprt za darove, ki jih je dobil od Boga in jih nesebično deli naprej. Naredite še veliko dobrega!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.