Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

20 let zdrave pameti

2
Sandi Hribar, načelnik ZSKSS 11.04.2010
V dvajsetih letih uradnega druženja, dela in osebne rasti je bilo v Sloveniji izrečeno več kot deset tisoč skavtskih obljub. Mi smo imeli priložnost izreči te velike besede, generacije naših staršev pa so o tem le hrepenele.
Načelnica in načelnik ZSKSS Načelnica in načelnik ZSKSS (Avtor: Matevž Cerar)

V dvajsetih letih uradnega druženja, dela in osebne rasti je bilo v Sloveniji izrečeno več kot deset tisoč skavtskih obljub. Mi smo imeli priložnost izreči te velike besede, generacije naših staršev pa so o tem le hrepenele. Leta 1984 se je zgodil prvi korak k uresničitvi sanj generacij pred nami. Lahko bi rekli, da je sprehod Petra Lovšina in njegovega strica Janeza pomembno prispeval k ustanovitvi Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Peter se je seznanil z idejo skavtstva, leta 1986 je izrekel skavtsko obljubo v okviru Slovenske zamejske skavtske organizacije.

Že naslednje leto se je v Ljubljani ustanovila neformalna skupina treh navdušencev skavtstva, ki so takrat zapisali: »Naše delovanje ima za cilj duhovno in telesno rast članov v skladne osebnosti, odgovorne člane družbe, zavedne Slovence, dosledne katoličane in poštene državljane«.

Za tem so se povezali z italijansko katoliško organizacijo AGESCI, s pomočjo katere je bil vzpostavljen stik s svetovno organizacijo skavtskega gibanja (WOSM). Leto 1989 je bilo leto velikih dejanj in neizmernih pričakovanj. Pripravljal se je statut, postavljala se je struktura bodoče skavtske organizacije, nenazadnje se je podala vloga za registracijo društva. Kljub drobnim zapletom, omahovanju takratnega Sekretariata za notranje zadeve, je bila spomladi izdana odločba o registraciji ZSKSS. Uresničile so se sanje.

31. marca 1990 je s 70 člani tudi uradno začela delovati naša skavtska organizacija. Skavtinje in skavti so imeli možnost prostega zbiranja, druženja in pričelo se je sooblikovanje slovenske družbe, predvsem na področju otrok in mladine. Zavedati se moramo, da je vse to bilo plod najstniške zagnanosti, osebnega prepričanja posameznikov, da ravnajo prav in da so oni tisti, ki so poklicani, da v slovenski prostor prinesejo tisto, kar je v slovenskem prostoru že obstajalo pred vojno. Tisto skavtstvo, ki želi in upa poudariti vrednote človeka, vrednote vzgoje in izobraževanja, vrednote skrbi za naravo in pomembnost duhovne rasti posameznika. To je bil čas, ki je tekel vzporedno s postavitvijo parlamentarne demokracije v Sloveniji, ko so ljudje na cvetno nedeljo povedali koga in česa ši želijo. Čas katerega spremembe so temeljile predvsem na katoliških vrednotah, ZSKSS pa je bila prvo ustanovljena katoliška organizacija v času družbenih sprememb. Z zadovoljstvom lahko ugotovim, da že dvajset let uresničujemo želje in ideje naših predhodnikov in da smo skavtska organizacija, ki ohranja pristnost skavtstva v njegovi preprostosti in medsebojni osebni povezanosti ter skrbi za okolje in domovino v kateri živimo.

Morda smo in smo bili kdaj pa kdaj tudi nezadovoljni, da država in lokalne skupnosti našega dela ne prepoznajo tako kot bi si želeli. Tudi to nas krepi. Sedaj po dvajsetih letih, ko iztopamo iz najstniških let, prevzemamo odgovornost tudi za to, da svoje izkušnje, predanost, vrednote in vse kar znamo prispevamo tudi pri aktivnem državljanstvu in sooblikovanju slovenske družbe.

Ne pozabimo, da v naši organizaciji odraščajo generacije otrok in mladih, njim gre glavna skrb. Naša organizacija je dobra pomoč staršem pri vzgoji znotraj družine, je prostor, ko skavtinja in skavt dobita priložnost, da se spoznata, si medsebojno pomagata, odkrivata stvarstvo, se sovzgajata, potujeta, odkrivata slovenski in mednarodni prostor, imata priložnost, da pridobita tehnične veščine, veščine osebne rasti in timskega dela, participirata v družbi, pa tudi modrost spoštovati tiste, ki mislijo drugače. Ko odrasteta pogosto postaneta skavtska voditeljica in voditelj in tako pridobita najdragocenejše veščine za življenja (prostovoljstvo, samoiniacitivnost, požrtvovalnost, odgovornost do dela in drugih).

Dragi gostje, skavtinje in skavti. Naša organizacija je v teh letih prispevala veliko k rasti slovenske družbe in posameznika v njej.

Skavtinje in skavti po vsej Sloveniji se srečujemo tedensko.

Imamo vzpostavljeno učinkovito strukturo, kjer ima posameznik možnost pridobivanja veščin in znanj na njemu primernem nivoju.

Organiziramo razne izlete, zimske in poletne tabore.

Odgovarjamo na aktualne potrebe mladih, kar nam uspeva s skavtsko metodo in z vzgojnimi usmeritvami.

Služimo v družbi in z okoljsko vzgojo razvijamo čut do narave in sočloveka.

V teh letih smo usposobili par tisoč prostovoljcev, organizirali nekaj sto izobraževanj, usposabljanj in projektov na kulturnem, športnem, okoljskem in drugih področjih.

Pridobili smo status društva v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja. Mnogi naši voditelji so postali nacionalni in mednarodni mladinski trenerji.

Sodelovali smo pri nastanku etičnega kodeksa prostovoljstva, priročnikih za mladinske trenerje in menedžerje v mladinskih organizacijah ter v samozaložbi izdali uporabno skavtsko literaturo.

Smo člani Svetovnega združenja skavtinj – WAGGGS, soorganizirali smo Evropsko skavtsko konferenco pod okriljem obeh svetovnih skavtskih organizacij WAGGS in WOSM in organizirali konferenco ICCS evro-mediteranske regije ter se udeležili drugih mednarodnih dogodkov. Seveda, poznajo nas tudi v tujini.

Bili smo soustanovitelji Mladinskega sveta Slovenije, kjer imamo redno svoje predstavnike. Redno se udeležujemo vseh posvetov in drugih srečanj, usposabljan s področja mladih in mladinskega dela.

Kot zaupanja vredno organizacijo nas je prepoznala tudi Cerkev na Slovenskem, ki z nami sodeluje preko duhovnih asistentov in nemalokrat rešuje prostorsko stisko za naše delovanje.

Smo nosilci akcije Luči miru iz Betlehema v Sloveniji. S to akcijo v slovenske domove in inštitucije v predbožičnem času prinašamo spodbudo in mir.

V letu 2008 smo organizirali prvi vseslovenski skavtski Jamboree, tabor vseh skavtinj in skavtov naše, zamejske in odrasle skavtske organizacije s skupaj 3.500 udeleženci.

Tudi poroke skavtinj in skavtov ter življenje njihovih družin prispevajo svoj del k odgovornemu državljanstvu.

Organizirali smo čistilne akcije po vsej sloveniji in se letos pridružujemo tudi akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, organiziramo seminarje na temo okoljske vzgoje.

Danes imamo vizijo skavtskega okoljskega centra v Kočevskem rogu. Odprli ga bomo 25. junija letos.

To je le del naših dosežkov in nanje smo ponosni.

Najprej Bogu hvala, da smo ta leta preživeli brez hujših nesreč, izgub in da smo bili zmožni ohraniti moralne, duhovne, naravovarstvene in domoljubne vrednote.

Zahvala tudi vsem, ki se vam je v teh letih zdel tisti otrok, najstnik, mladostnik ali skavtski voditelj tako pomemben in ste do njega čutili tako odgovornost, da ste žrtvovali na tisoče prostovoljnih ur, zastavili osebno ime in ugled.

Sedanje in bodoče generacije pa imate priložnost, da storite enako ali bolje kakor smo storili sami.

Bodite pripravljeni!

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.