Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Učilnica v naravi

Anton Lesnik, vodič Skavtskega okoljskega centra 09.04.2014
V petek, 4. aprila 2014, je bilo na Roški žagi, pod vrhom Kočevskega roga, živahno v sončnem vremenu, sredi prebujajoče se narave. Skavtski okoljski center je izvedel okoljski dan za učence Osnovne šole Alojzija Šuštarja iz Ljubljane.
Bivaki in vozli (Avtor: Manca Zupančič)

Udeležilo se ga je 28 učencev 5. razreda, 4 izmed učencev so bili iz Norveške, in 6 učiteljev, 4 izmed njih iz Norveške. Skavti smo za učence izvedli več delavnic: o orientaciji, o kurjenju ognja in pripravljanju hrane na prostem, o spoznavanju narave s čutili, o spoznavanju dreves in gozda, o postavljanju bivakov v naravi. Naravoslovni dan je bil izveden v okviru mednarodnega projekta Učilnica v naravi – Outdoor learning, ki ga vodi katoliška Osnovna šola Alojzija Šuštarja iz Ljubljane, poleg Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) pa je partner v projektu tudi norveška šola Borge Skole Norway.

O uspešno izvedeni aktivnosti projekta Učilnica v naravi in lepoti ter koristnosti takega načina učenja je pričala živahnost in navdušenje otrok ter zahvale in pohvale učiteljev. Učitelj iz Norveške je dejal, da se je na Roški žagi, sredi gozdov, počutil kot doma.

Ko smo pred več kot dvajsetimi leti skavti zaprosili takratno Gozdno gospodarstvo Kočevje za najem koče na Roški žagi, smo v prošnji zapisali, da želimo vnesti novega duha v gozdove Kočevskega Roga, obremenjenega s temačno zgodovino.

Nekdanja gozdarska koča na Roški žagi pod vrhom Kočevskega Roga je že več kot dvajset let v najemu ZSKSS. Zdaj je tam Skavtski okoljski center, ki izvaja razne poučne aktivnosti za mladino in odrasle, obenem pa se skavti tam tudi usposabljamo za veščine življenja v naravi in vodenje v naravi. Lani smo tam izvedli več aktivnosti v okviru projekta V naravi sem doma, pri katerem so sodelovali s Švicarsko skavtsko organizacijo Pfadibewegung Schweiz, ki je največja mladinska organizacija v Švici. Letos sodelujejo kot partnerji v projektu Učilnica v naravi, načrtujejo pa med drugi dva tabora za družine, enega v začetku julija, enega v začetku avgusta.

 

Fotogalerija
18 slik
Nabiranje vej za ogenj
Lokacije delavnic
Priprava sestavin za kosilo
Kuhanje kosila
+15

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.