Zažiga

18 Zažgi

Prenesi v

Hitro poslušanje

Aleš Čerin 30.04.2007
“Bodi hiter za poslušanje, odgovarjaj pa premišljeno.” Sir 5,11 Zadnjič, pri prebiranju Svetega pisma, je pritegnil mojo pozornost tale stavek modrega Siraha. Zanimiv in aktualen.
Molitev mladega dekleta Molitev mladega dekleta (Avtor: Vivre, SXC)
Danes res dajemo vedno večji pomen komunikacijskim veščinam (preprosto sporazumevanje sedaj imenujemo komunikacija) in s tem tudi poslušanju. Veliko govorimo o pomenu različnih tehnik poslušanja: aktivno poslušanje, premišljujoče poslušanje, zrcaljenje, … Večina teh tehnik pa je res samo tehnik.

Poslušamo pravzaprav zato, da bi odgovorili, da bi nadzirali ali celo manipulirali. Tak način poslušanja večina ljudi kaj hitro razkrije - kot manipulacijo seveda. Nismo naravnani na to, da bi sočloveka resnično razumeli. V poslušanje ne vključimo srca.

Če pa v poslušanje poleg ušes in misli vključimo tudi srce, če se naravnamo na to, da bi sočloveka resnično razumeli, je sporazumevanje lahko in učinkovito. Včasih nam skoraj ni treba niti govoriti. Če smo torej “hitri za poslušanje”, lahko tudi “odgovarjamo premišljeno”. Seveda, ker če resnično razumemo sočloveka, on to začuti in sporazumevanje je gladko ter brez nepotrebnega zatikanja.

Kaj pa poslušanje Vsemogočnega? Ali smo tu kaj "hitri"? Ali pa je hiter samo tempo našega življenja?

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.