Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Kaj pomeni »K« italijanskemu in slovenskemu skavtstvu, naši druž

prepovz 03.11.2008
Ko takole že ob sivi bradi gledam ta naš K, kaj mi in nam pomeni? K, pomeni KATOLIŠKI, in ne kaj drugega! Poslan mi je bil pred dobrega pol stoletja po starših v posteljo, pil sem ga z materinim mlekom, zgled mi je dajal oče, okolica, vzpodbujal duhovnik ...
skavti skavti (Avtor: prepovz)
- a okolje ga ni sprejemalo, zaradi njega sem šel leto kasneje v šolo. Tudi kasneje je bil ta K le za doma, kot nam ga je priporočal predsednik K, za družbo je bil drugi k. Tako je to mnenje žal prišlo v vse pore našega življenja.
Prišel sem k skavtom, pa so me opozorili, da sem v druščini sKd in naj imam to raje za doma in ne za med novo družbo. Bil sem že toliko namazan z izkušnjami, da sem lahko plul med čermi.
Ustanovili so BOKSS, kar pomeni BRATOVŠČINA ODRASLIH KATOLIŠKIH SKAVTOV in kasneje ZBOKSS, - to pa je ZVEZA BRATOVŠČIN. Tam je pomen črke K samoumeven! Ni pa še naši družbi, zato so volilci naredili tako, kot so, da je spet čaščen on drugi k!

Je po svetu kaj drugače? Zgleda, da v bistvu ne! O tem, kaj pomeni K nam, odraslim skavtom, smo razmišljali na Jesenskem srečanju v italijanskem kraju Pradamano. Med raziskovanjem porečja njihove zanimive reke Torre, smo na točkah in med hojo razmišljali o pomembnih vprašanjih odraslega skavtstva. Italijanski katoliški skavti, združeni v zvezo MASCI (Movimento adulti scout catolici italiani) imajo sicer že zelo dolg staž, mi slovenski dosti krajšega, vendar imamo podobne ali skoraj iste probleme. Vprašanja so bila zelo zanimiva, npr. kaj ti pomeni skavtstvo, zakaj si postal odrasli skavt, kaj ti pomeni katoliški; kako je organizirana tvoja bratovščine, kaj tvoja bratovščina dela kot skavtsko dobro delo, ali so odrasli skavti lahko tudi ljudje drugih veroizpovedi in ateisti, kako razmišljaš kot odrasli skavt o prihodnosti skavtstva , … ipd. Vse naše odgovore so posneli.

Morda smo se največ časa zadržali prav pri K v našem odraslem skavtstvu. Če smo se razhajali pri prejšnjih razmišljanjih zaradi različnosti in se drug od drugega učili te različnosti, so bili slovenski in italijanski odgovori pri tem vprašanju zelo enotni in zelo zanimivi:
- K mi pomeni tisto žlahtnost, ki jo ima skavtstvo prav zaradi K; brez njega bi bilo zelo osiromašeno
- zame je to vedno znova spoznanje, da je vse naše delo, vsa naša razmišljanje, vsa naša dejanja in vse naše aktivnosti požegnano od zgoraj in da smo zavoljo tega varni na vseh poteh
- biti katoliški skavt je zame biti potrjen v svoji veri in prav zato, ker se trudim biti dober kristjan, sem tudi dober skavt
- v skavte sem stopil sredi pubertete, sredi revolucije hormonov, ko je močno šepala tudi moja vera in sem iskal razne druge »duhovnosti«. Skavtstvo me je izoblikovalo kot človeka in prav skavtstvo me je spet pripeljalo na izvir, h koreninam moje vere.
- K v mojem skavtstvu je kot sol in poper na hrani. Če ju ni, se sicer da pojesti, vendar na silo, ker je hrana brez pravega žmohta.
- brez K bi bilo skavtstvo hrana za telo, s K pa je skavtstvo hrana za telo in dušo
- že naš ustanovitelj B.P. je dal velik pomen v skavtski vzgoji tudi vzgojo v veri. Zanj sta bili ti dve poti vzporedni in enakovredni. Poti, ki se močno prepletata, ki nikakor ne moreta biti ločeni, ker se dopolnjujeta.
- sicer težko rečem, kaj pravzaprav pomeni K v mojem skavtstvu, lahko pa povem, da je moje skavtsko jutro, moj skavtski dan in moj skavtski večer brez molitve, brez duhovnosti ali brez svete maše prazen. Manjka mu nekaj pomembnega . Manjka mu bistvo.
- Božja prisotnost v mojem skavtstvu je prav tako pomembna kot Božja prisotnost v mojem življenju
- moja vera je mene kot skavta naredila boljšega
- ko sem stopila med skavte, nisem bila verna. Imela sem sicer vse zakramente, ker je zato poskrbela moja nona, ampak jaz sem bila daleč od vere. Prav skavtstvo je z mene naredilo vernega človeka
- Zakaj Bratovščina? Zato, ker smo skavti med seboj bratje in sestre in ker nas 4. skavtski zakon uči dobesedno tako: SKAVT JE PRIJATELJ VSAKOMUR IN VSEM SKAVTOM BRAT, zato sem z veseljem K doma, v službi, prostem času in to želim tudi ostali družbi.
- K v našem skavtstvu nas povezuje v veliko katoliško družino, brez pregrad v mejah in jeziku in z
močno zavestjo, da nam je lepo, ko smo skupaj tudi kot bratje in sestre v veri.
- Naj K pripomore tudi k spoznanju, da za politiko niso samo k, temveč tudi K, da sploh nismo nič manj vredni.


Peter, Hitri povž
Fotogalerija
13 slik
skavti
skavti
skavti
skavti
+10

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.