Zažiga

16 Zažgi

Prenesi v

Wajduski skavti postali Babilonci

Steg Ajdovščina-Šturje 1 22.09.2008
Wajduski skavti smo zgradili stolpa s trebušejem v objemu rimskega obzidja. Po dolgem načrtovanju ter 14-dnevni gradnji smo zgradbo slovesno otvorili in preizkusili trebuše. Rekord znaša 70 m, zgradba pa je prestala 111 km/h močno burjo.
prvi začetki prvi začetki (Avtor: Ana Grahor, Ambiciozna čl. ribica)
Tistega lepega dne smo se naključni izvidnik, vodnica in klanovec stega Ajdovščina-Šturje 1 odločili: zgradili bomo stolpa s trebušejem. V avgustu smo snovali ideje, risali načrte, preštevali stroške, načrtovali. Zbrali smo še ekipco klanovcev in izvidnikov in tako smo nekega vročega dne, natančneje 30. 8., začeli z gradnjo.

Skopali smo luknje, nadaljevali pa s prizemljeno manipulacijo z neobdelanimi hlodi. Stolp smo najprej sestavili in zvezali na tleh in ga šele nato dvignili pod sinje nebo. Tako majhni smo se počutili v zaledju te mogočne konstrukcije. Vendar je bil to šele naš prvi korak. Zgradili smo še podest na prvem in drugem nadstropju. Delali smo vsako popoldne, v glavnem po pouku do poznih večernih ur. Kmalu je naša zgradba postajala vse bolj človeku prijazna. Da nismo več kot opice plezali po stolpih, smo izdelali še stopničke. Nato smo zgradbo oblekli s smrekovimi krajniki. Kar naenkrat nam burja ni več pihala okrog ušes in zgradba je zasijala v polnem sijaju. Za piko na i pa smo zgradili še trebuše z leseno osjo tako, kot so ga gradili v srednjem veku. Še par lepotnih dodatkov in zgradba je bila nared za otvoritev, ki se je zgodila v nedeljo 14. 9. popoldne.

Na ceremoniji je bil prisoten celoten steg, starši ter širše ajdovsko občestvo. Izvedli smo kar nekaj uspešnih metov z trebušejem. Naj omenimo, da je na ta dan pihala burjo s hitrostjo 111 km/h. Zgradba jo je brez težav prestala, kar definitivno priča o njeni kakovosti in trdnosti.


Nekaj informacij o zgradbi in projektu:

Višina stolpa: 6 m
Širina stolpa: 5,5 m
Debelina stolpa: 2 m
Domet trebušeja: 70 m in več
Vodje projekta: Marljivi ris Urban, Delavni ris Luka, Zavzeta volkulja Barbara
Pomagači: Domen, Jan, Uroš, Tomaž, Andraž, Katarina, Sergeja, Rebeka, Ana ...

Še enkrat bi se radi zahvalili vsem sponzorjem in vsem tistim, ki ste doprinesli svoj košček, da je projekt tako dobro uspel.

Steg Ajdovščina-Šturje 1 - Ne odpihne nas burja nobena!
Fotogalerija
52 slik
prvi začetki
projekt Babilonci v Wajdušni
prvo nadstropje
projekt Babilonci v Wajdušni
+49

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.