Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Skavti na prostovoljno delo v Rusijo in Kenijo

Viktor Hochtl, Barbara Tehovnik, Sabina Rupnik Suhadolnik 22.07.2016
Skupina slovenskih skavtov se je v juliju odpravila na prostovoljno delo v Volgograd, v sklopu katerega so pomagali različnim skupnostim in posameznikom.
(Avtor: arhiv ZSKSS)

Tretji skavtski zakon se glasi: »Skavt pomaga bližnjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo.« Skavti iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov so tokrat naredili veliko dobro delo. Odpotovali so v Volgograd v Rusiji ter med 8. in 14. julijem vsebinsko obogatili ter pomagali na taboru lokalnih skavtov. V nadaljevanju so se odpravili v sirotišnico, kjer so za otroke pripravili program iger in ustvarjalnih aktivnosti ter tako pričarali nasmešek ne samo na obrazih otrok, ampak tudi skrbnikov sirotišnice. Izkušnja je bila za njih neprecenljiva, kar je možno razbrati iz izjave, ki jo je podal član slovenske odprave: 

»V skupini se imamo fascinantno, ker ne mine dan, ko bi se ne nasmejali skupaj kakšni šali ali prigodi. Najpomembnejša stvar, ki se nam je zgodila v sirotišnici, je bilo to, da smo prišli v njo kot neznanci in odšli kot najboljši prijatelji, ki ne odidejo, vendar ostanejo v srcu. Med našim časom preživljanja odprave smo ugotovili, da smo si z ruskimi skavti podobni in različni. Oboji smo zelo zagnani in polni energije. Polni smo navdušenja nad skavtstvom, ki ga dojemamo kot igro življenja. Drugačni pa smo v razmerju porabe časa za hrano in spanje. Mi več časa jemo, oni pa več časa spijo. Pomembno je, da spoznaš nove ljudi, skleneš nova prijateljstva, ki ti bodo lahko v prihodnosti tudi koristila. Spoznal sem, da smo ne glede na drugačnost precej enaki.« - Amadej Milost, član slovenske skavtske odprave 

Tudi skavti iz Rusije so bili več kot navdušeni: 

»Preprosto jih imamo radi! Naši voditelji so po taboru pristopili k meni in mi povedali, da je to bil najboljši tabor, ki smo ga kadarkoli imeli! Ne morem izraziti vseh čustev ali zahval skupini slovenskih skavtov. Preprosto so super! Odpravili smo se v javno knjižnico, kjer so jih tamkajšnji ljudje takoj vzljubili. Vsekakor moramo nadaljevati z našim partnerstvom. To je tabor, ki nam je spremenil življenje in bo ostal v naših srcih. Počutim se blagoslovljeno, da je naše manjše srečanje na Poljskem vodilo v nekaj tako imenitnega, kot je ta tabor in skupna pomoč v naši lokalni okolici. Nekaj, kar ima pravzaprav že svojo dušo!« - Marina Kornikhina, poverjenica za mednarodne odnose ruskih skavtinj 

Skavtsko globalno povezovanje in prostovoljno delo z namenom doprinosa lokalnim skupnostim pa z Volgogradom še ni zaključeno. Globalno učenje slovenskih in tujih skavtinj in skavtov se bo spet izkazalo v praksi že septembra 2016 v Keniji, v enem največjih slumov, Kiberi. Pomagali bodo lokalnemu društvu Amani Kibera (v svahilščini to pomeni Mir v Kiberi), katere predstavnik Benson Ooko je Slovenijo obiskal novembra lani. Posebnost te odprave je vsekakor skupno načrtovanje aktivnosti in pomoči mladih skavtov iz Slovenije in Kenije. Kiberi lahko pomagate tudi vi. Na skavtskem Združenju v Ljubljani (Ulica Janeza Pavla II. 13) bomo namreč za otroke zbirali šolske potrebščine (zvezki, svinčniki, barvice, ravnila, itd.), knjige v angleščini in obutev (predvsem športno). Kdorkoli lahko pomaga, je dobrodošel, da stvari prinese na Združenje vsak delavnik med 10. in 13. uro do 31. avgusta 2016.

Fotogalerija
6 slik
+3

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.