Zažiga

9 Zažgi

Prenesi v

Papirna akcija stega Ljubljana 3 - POPAPIR 2012

2
Marjan Moderc, Filo-s'kirca kozorog 28.03.2012
Skavti iz draveljskega stega Ljubljana 3 smo se odločili, da bomo to, kar je koristno, spet naredili na zabaven način. Običajno vsakoletno akcijo zbiranja papirja smo spremenili v humanitarno zabavno tekmovanje v hitrostnem zbiranju papirja, od katerega so imeli korist okolje, steg, naša župnija, in konec koncev tudi lepo nagrajeni zmagovalci tekmovanja.
Prvi dvig zastave na novem jamboru (Avtor: )

Točno en teden pred vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo je v stegu Ljubljana 3 že močno zaudarjalo po ekološkem duhu. Na sončno pomladansko soboto se je dobrih 40 skavtov zbralo na 1. tradicionalnem skavtskem tekmovanju v zbiranju papirja Ljubljane 3, imenovanem Popapir. Namen akcije je bil na zabaven način povezati steg, povečati družbeno udejanjanje in lokalno prepoznavnost skavtov, poskrbeti za okoljsko vzgojo, pa tudi odgovoriti na zaznane potrebe v domačem okolju. Zato smo se že v začetku akcije odločili, da bomo več kot polovico zbranega denarja podarili neimenovani socialno ogroženi družini iz naše župnije, ki je v zadnjem času še posebej preizkušana. Tudi vas vabim, da se je kdaj spomnite v molitvi.

Uradni začetek akcije je bil zaznamovan s prvim slovesnim dvigom zastav na našem novem jamboru, ki od sedaj na daleč označuje lokacijo naše skavtske sobe.

Pravila tekmovanja so bila jasna: Tričlanska ekipa, trgovinski voziček, zemljevid z odrejenim blokovskim območjem in štiri ure časa. Tista ekipa, ki ob primernem skavtskem vzdušju na zbirno točko pripelje več papirja, se za eno leto ovenča z bleščečim in mednarodno priznanim nazivom Draveljski prvak v zbiranju papirja, hkrati pa dobi prva pravico izbrati eno izmed praktičnih nagrad (noži, žage, gorilniki), ki smo jih pripravili za zmagovalne skupine.

Bojne sekire so izkopale tudi naše skavtske družine, ki so v ločeni kategoriji tekmovale za naziv Najbolj eko družine. Pravilnik tega tekmovanja bil še krajši: tista družina, ki na dan akcije v zbirni zabojnik strese več predhodno nabranega papirja, dobi glavno nagrado: zastonj tabornina za enega otroka.

Oranžni kroji so preplavili Dravlje in Koseze, ropotajoči vozički so kalili spokojnost mirne sobote, zvonci okoliških stanovanj pa tulili v pravih rafalih. Starši so kar tekmovali v hvaljenju, čigavi otroci so bolj pridno in dlje polnili garažo, vmes pa so cel dan tudi župljani, ki so podprli akcijo, po svojih močeh pomagali polniti zabojnik.

Ob koncu dneva se je le-ta dodobra napolnil, kar pomeni, da smo v enem dnevu zbrali okroglih 10 ton papirja. Tekmovanje smo zaključili s podelitvijo diplom in praktičnih skavtskih nagrad najbolj uspešnim papirolovcem. V kategoriji skavtov je zmagala ekipa Katje Čemažar, Matije Rusa in Jureta Marca, v kategoriji družin pa se je tesne zmage veselila družina Merše.

Vtisi (x) po akciji so bili z vseh strani izredno pozitivni (x >> 0), zastavljene cilje oz. namen pa smo v veliki meri uspeli uresničiti. Zato mi dovolite, da članek zaključim s spodbudo ostalim stegom, da se odločijo za kakšen tovrstni projekt:

Ostali stegi, odločite se za kakšen tovrstni projekt!

Fotogalerija
7 slik
Prvi dvig zastave na novem jamboru
Del skvoja za zmagovalnim odrom, ki se šibi pod nagradami
Zmagovalna ekipa: Matija Rus, Katja Čemažar in Jure Marc
+4

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.