Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Nova rutka stega Tolmin 1

1
Klanovci Tolmin1 31.05.2012
Zaradi konstantnih težav z našo (bivšo) rutko (pridobivanje blaga, pomen barv rutke, prepoznavnost, ...) je v začetku letošnjega skavtskega leta 2011/2012 prišla na dan pobuda za zamenjavo rutke stega. Pobuda se je v stegu zaradi težav z rutko hitro prijela in kmalu obrodila sadove, saj sedaj že ponosno nosimo rutko v novih barvah, ki bolje predstavljajo naš steg.

Odločitev za zamenjavo rutke so narekovala naslednja dejstva:

  • Pomen rutke ni bil usklajen z barvami rutke: Rutka je bila temno modre barve z roza obrobo.  Modra barva naj bi predstavljala barvo Soče, ki pa kot vsi vemo ni modre barve, ampak smaragdno zelene. Roza obroba naj bi predstavljala kri puntarjev na Tolminskem puntu leta 1713, kri puntarjev pa je bila najverjetneje rdeče barve, kot pri vseh drugih ljudeh.
Soča, punt, gore Soča, punt, gore (Avtor: Jure T.)
  • Prepoznavnost rutke: Rutka  stega Logatec 1 je skoraj identična naši bivši modro-roza rutki.
  • Material: V stegu smo imeli zadnjih 15 let probleme z dobavo enakega roza traku, saj so se skoraj pri vsaki nabavi odtenki roza barve razlikovali in se je tako ne malo krat zgodilo, da se ni vedelo da smo iz istega stega.
  • Rutka ni imela povezave s stegom: Rutka ni izražala stega kot bi ga morala. Povezave med "T'minskimi Gamsi" ter Sočo in Tolminskim puntom ni bilo. V novi rutki smo prikazali in izrazili tudi to povezavo: Sočo (smaragdno-zelena barva), Tolminski punt leta 1713 (rdeča barva), gore, kjer se gamsi zadržujejo (apnenčasto bela barva).

V stegu so bili izdani 3 predlogi za novo rutko. Izvedlo se je glasovanje, kjer je z večino glasov zmagala rutka z naslednjimi barvami: smaragdno zelena (podlaga, 1.5 cm), rdeč trak (1.5 cm), temu takoj sledi še apnenčasto bel trak (1.5 cm).

Rutka Tolmin1 Rutka Tolmin1 (Avtor: Jure T.)

Smaragdno zelena barva predstavlja našo prelepo reko Sočo, nad katero se je odvijal Tolminski punt, kjer so puntarji prelivali kri za pravice kmetov – rdeča barva. Prav tako nas spomni tudi, da je Jezus prelil svojo kri za nas. Apnenčasto bel trak predstavlja visoke skalnate gore ki se dvigajo nad Tolminom in so hkrati domovanje nas - T'minskih Gamsov. Bela barva prav tako predstavlja našo Marijo na Ilovici (zavetnica tolminske cerkve), ki nas vedno znova sprejema pod svoj plašč.

Skupinska z novimi rutkami Skupinska z novimi rutkami (Avtor: Jure T.)
Fotogalerija
7 slik
Soča, punt, gore
Rutka Tolmin1
Rutka Tolmin1
Rutka Tolmin1
+4

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.