Zažiga

19 Zažgi

Prenesi v

Ne pozabi na Skavtske vrline

Nepopustljiva vidra 05.03.2007
Na enem od srečanj Poljanske čete smo spoznavali skavtske vrline. In kako si jih razlagamo v naši četi?
srečanje srečanje (Avtor: Polanska četa)
POŽRTVOVALNOST
Pomeni, da si se nečemu pripravljen odpovedati v korist drugega (odpoveš se dobremu bombonu). To pomeni tudi to, da se ne prerivaš za določeno dobrino, ampak vzorno počakaš v vrsti, četudi obstaja možnost, da potem ostaneš brez. Ko se nekdo znajde v težavah si ga pripravljen zamenjati, ali pa na nek način potunkaš sebe in drugega s tem rešiš. (SVIZCI)

ČISTOST
Čist si v besedah, mislih in dejanjih.
Besedah: ne govorimo grdih besed-kletvice, ne lažemo... Poskušamo govoriti čim lepše besede, jih pohvaliti, spodbuditi. Ne glede na človeka, nikogar ne smemo prizadeti.
Mislih: mislimo dobre stvari. V mislih iščemo dobre lastnosti sočloveka, tudi od sovražnika. V mislih nikoli ne naklepaj grdih stvari.
Dejanjih: ne delamo slabih, grdih dejanj, radi pomagamo. (ZAJKLE)

ODKRITOSRČNOST
Odkrili smo, da je odkritosrčnost vrlina, ki jo je najtežje uravnavati, saj nikoli ne veš koliko bližnja oseba pričakuje od tebe. Nikoli ne veš ali je osebi všeč, če ji povemo resnico, četudi ni najlepša. Lepo je biti odkritosrčen, saj ljudje to opazijo in spoštujejo ter so tudi oni odkriti do nas. Če pa ljudem ne ustreza, da smo odkriti pa lahko izpademo zelo grdo. Npr.: V primeru, da oseba pričakuje odkritost od nas ji lahko povemo tudi neprijetne stvari, ki se lahko tičejo tudi te osebe in le ta bo hvaležna. V nasprotnem primeru oseba tega ne pričakuje in si ne želi, da bi povedali (kruto) resnico. Je lahko užaljena ali nam lahko zameri. Zato bodimo odkritosrčni in ne pozabimo mej odkritosrčnosti. (SOKOLI)


Kaj pa ti ali se trudiš živeti po skavtskih vrlinah ali pa so bile pomembne samo v obdobju, ko si jih moral znati za skavtsko obljubo? Manj jih je kot imaš prstov na eni roki, pogumno torej! :)

BiPi
Fotogalerija
5 slik
srečanje
srečanje
srečanje
srečanje
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.