Zažiga

17 Zažgi

Prenesi v

"Ker izzivom rečemo DA!" Zimovanje skavtov stega Krško 1

Iztok Navihani svizec 13.03.2007
Na pobočju Košenjaka, visoko nad Dravsko dolino, blizu cerkve svetega Janeza smo se zaustavili in se naselili za štiri dni. Zgoditi se je imelo prvo skavtsko zimovanje čete Krško 1. "Ker izzivom rečemo DA!" smo naslovili to zimovanje in še kako prav, saj so nas izzivi čakali vedno znova.
Malo slik iz zimovanja Malo slik iz zimovanja (Avtor: svod Krško1)
Na pobočju Košenjaka, visoko nad Dravsko dolino, blizu cerkve svetega Janeza smo se zaustavili in se naselili za štiri dni. Zgoditi se je imelo prvo skavtsko zimovanje čete Krško 1. "Ker izzivom rečemo DA!" smo naslovili to zimovanje in še kako prav, saj so nas izzivi čakali vedno znova.

Tako smo v petek že takoj po prihodu na Ojstrico in po slovesni ceremoniji, v kateri smo dvignili zastave in se razdelili v ekipe, šli na lov za ubežniki, ki so kanili prebegniti čez mejo in jih - hvala Bogu - kmalu uspešno ujeli, zvezali, potem pa jih namesto v klet za nekaj časa zaklenili v kuhinjo, da so nam pripravili večerjo.

Sobota nam je prinesla eno najbolj skavtskih dejavnosti: orientacijo. Na štirinajstih kontrolnih točkah so nas čakale različne naloge, s katerimi smo prištevali točke svojim ekipam. Svojevrsten izziv je bil točke sploh najti. Nekateri so izziv vzeli tako zares, da so se povzpeli še na najvišji vrh Kozjaka, 1521 metrov visok Košenjak. Bilo je že pozno zvečer, ko smo se ekipe od vsepovsod vračale v naše izhodišče. Zvečer smo si privoščili zabavni veseli večer, kjer smo se dodobra nasmejali.

Nedelja je bila praznična. Najprej turnir v skavtskem roverčku, zatem sveta maša, kjer smo skupaj odkrivali svetopisemske osebnosti, ki so upale sprejeti izzive, popoldne na snegu, v puščavi - kakor skavti pravimo osebnemu razmišljanju - smo se pripravljali na sprejem v četo. Najbolj svečan trenutek vsega zimovanja pa je bil nedeljski večer, ko smo se peš v sprevodu odpravili do bližnjega Svetega Duha, kjer nas je čakala ceremonija ustanovitve naše čete. Napeljana vrv, ki je simbolizirala našo dosedanjo skavtsko pot nas je med različnimi simboli te poti popeljala v "nadstropje". Še pred tem smo prvič oblekli skavtske kroje, za tem pa v čarobnem soju bakel in sveč prebirali razmišljanja o sebi in o tem, kaj nam pomenijo skavti in kaj prinašamo v četo. Ceremoniji je sledilo praznovanje in pot domov.

Ponedeljek je bil v celoti zaznamovan z obhajanjem 150. rojstnega dne našega ustanovitelja Roberta Badena-Powella in njegove žene Olave. Ob pomoči voditeljev Mince in Mitja sta nas celo obiskala in skupaj z nami gledala svoje albume in oživljala spomine. Tudi vse tekmovalne igre in kviz, pa naše uprizoritve, ki so sledile temu obisku, so bile v duhu prvega svetovnega načelnika in prve načelnice skavtov. Skozi vse zimovanje pa nas je spremljal še en poseben mladenič, skavt Jimmy. Skupaj s svojimi prijatelji, s svojo družino in svojo skavtsko voditeljico nam je v svoji "drami" povedal marsikaj zanimivega o sebi.

Več slik pa si lahko ogledate na naši župnjijski strani www.videmcan.si, lahko pa si ogledate tudi našo skavtsko stran skavti.videmcan.si, kjer boste našli zanimive podatke o našem stegu.

Fotogalerija
6 slik
Malo slik iz zimovanja
Tudi drugi skavtje so nas obiskali, posebno tale pa je dil zanimiv.
Malo slik iz zimovanja
Žaklanje na snegu
+3

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.