Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Skavtski plamen iz Nyerija (Kenija) na otok Brownsea (Anglija)

Katja, Leteča lastovka 28.10.2006
Na dan spomina, 22. februarja 2007, bodo skavti na grobu Roberta Baden-Powella prižgali plamen, ki ga bodo čez Etiopijo, Sudan, Egipt, Grčijo, Italijo, Francijo in Belgijo 31. julija, na predvečer 'skavtskega sončnega vzhoda', prinesli na otok Brownsea, na prostor prvega skavtskega tabora, kjer bo osrednje praznovanje stoletnice skavtstva oziroma začetka novega stoletja skavtstva.
(Avtor: )
Pobudo za potovanje skavtskega plamena v letu, ko praznujemo stoto obletnico skavtstva, je dala mednarodna organizacija odraslih skavtov ISGF. Podpirata pa ga tudi WAGGGS in WOSM.

Plamen bo to približno 11 tisoč kilometrov dolgo pot po kopnem in po morju prepotoval v rokah pešcev, mogoče celo jezdecev ali na prtljažnikih koles – torej brez uporabe motornih prevoznih sredstev. Čez sredozemsko morje in rokavski preliv bodo plamen prenesli pomorski skavti. K prenosu skavtskega plamena, ki je tudi plamen miru, bodo povabljeni tudi slavni športniki.

Ko bo plamen potoval po Italiji, ga bomo konec junija sprejeli tudi na taboru odraslih skavtov regije Alpe Jadran v Cesklanzu blizu Trbiža. Od tam bo pot nadaljeval proti Parizu ali natančneje Moissonu in se ustavil na tabornem prostoru Jamboreeja miru, kjer se bo praznovala njegova šestdeseta obletnica. Tam bo plamen prižgal t.i. ogenj ognjev, na katerem bodo koščki lesa iz vseh pomembnejših svetovnih izobraževalnih tabornih prostorov. Tako se bomo spomnili vseh skavtskih voditeljev, ki so taborili in se izobraževali na njih. Nacionalne skavtske organizacije bodo potem dobile tudi škatlico s pepelom tega tabornega ognja.

Plamen se bo na poti verjetno ustavil še v Bruslju, evropski prestolnici, in na predvečer t.i. skavtskega sončnega vzhoda – praznovanja stote obletnice prvega poskusnega skavtskega tabora pod vodstvom Roberta Baden-Powel-a, prispel na slaven otok Brownsea.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.