Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

SKAVTI Z GIBANJEM NAD POSLEDICE PANDEMIJE

Maja Krajnc 29.09.2020
Se spomnite, ko smo se marca trepljali po ramah (in kasneje virtualnih ramah), češ, tale mesec prebrodimo, pa bo vse spet po starem? Tistih nekaj negativcev, ki so uporabljali besedne zveze kot je »nova realnost«, smo preslišali in šli naprej vzgajat droži ter zalivat rože.
(Avtor: Rado Jakob Karo)

Pa se je izkazalo, da se niti niso tako motili. Še vedno se nas večina navaja na življenje, kjer se je vse postavilo na glavo, največje posledice pa nosijo tisti med nami, ki svoje navade, znanje in veščine šele pridobivajo – naši najmlajši. V fazi, ko bi morali biti aktivni, jim ni bilo dovoljeno na lokalno igrišče, ni bilo športne vzgoje, ki je marsikomu prej predstavljala edino rekreacijo. Tudi vse interesne dejavnosti so bile preklicane – treningi, izleti, skavtska srečanja.

Posledice so močno vidne.

Vsi se še dobro spominjamo testiranja za športno vzgojni karton. To je odličen način spremljanja gibalne učinkovitosti in gibalnih sposobnosti otrok skozi generacije, ker se testi izvajajo vsako leto že od leta 1989. Iz rezultatov lahko vidimo, kako se je telesna pripravljenost v prejšnjih letih spreminjala počasi, opazimo rahle vzpone in padce tako gibalne učinkovitosti, kot debelosti. Letošnji rezultati pa so resnično zaskrbljujoči, saj so ogromna stopnica – na slabše.

(Avtor: SLOfit 2020, Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani)

Do upada gibalne učinkovitosti je prišlo pri skoraj 2/3 otrok. Najpogostejši upad so zaznali pri 9-, 10- in 11-letnikih, ki sicer spadajo med najbolj telesno dejavne otroke, vključene v največ športnih interesnih dejavnosti. Najredkeje, a še vedno v skoraj polovici primerov, je bil upad zaznan pri sedemletnih otrocih. Najbolj prizadeti so bili tisti otroci, ki so bili pred epidemijo najbolj telesno dejavni.

Na podatek o upadu gibalne učinkovitosti je potrebno pogledati s širino; splošno dokazano je namreč, da je z gibalno uspešnostjo in aerobno vzdržljivostjo močno povezana tudi zmožnost učenja; manj aktivni otroci pa so bolj nagnjeni tudi k raznim zdravstvenim tveganjem in kroničnim obolenjem.

Pri več kot polovici vseh otrok se je povečal delež podkožnega maščevja, tudi odstotek otrok z debelostjo je narasel bolj kot kadarkoli v zgodovini spremljanja.

(Avtor: SLOfit 2020, Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani)

Zakaj je to pomembno zate?

  • Če si skavtski voditelj

Kot skavtski voditelj se moraš zavedati, da si tudi ti kamenček v mozaiku vzgoje teh otrok. Lahko prispevaš ogromno k temu, da bodo 'tvoji' otroci bolj zdravi, bolj spretni, uspešni in srečni. Prav letos je torej odlična priložnost, da v svojem stegu še bolj aktivno otroke vzgajate za zdravje in to je najbolj učinkovito z zgledom. Gibanje, ki je vključeno v vsakdanje aktivnosti, ostane za celo življenje. Spodbujaj otroke, da na srečanje pridejo peš ali s kolesom. Med srečanji bodite kar se da aktivni in to na način, ki bo otroke spodbudil, da si bodo več aktivnosti želeli in se zanjo trudili tudi med tednom, ko je rutka obešena v njihovi sobi. Seveda to velja tudi zate osebno, saj si težko zgled svojim udeležencem, če ležiš na kavču s čipsom v roki.

  • Če si udeleženec

Razmisli, kam ni nujno, da te starši peljejo z avtom, ampak greste lahko skupaj s kolesom. V šoli med odmorom predlagaj, da greste s sošolci en krog okoli šole. Na skavtskem srečanju voditeljem ponudi svoje predloge za aktivnost. 

Odlična možnost, ki se vam ponuja, je Izzivaj-uživaj. Na kupu so že zbrane ideje za izzive, ki jih bomo v kratkem še posodobili. Izzivi nagovarjajo prav h gibanju in zdravi prehrani. So preprosti in lepo nadgradijo vaš program. 

Bodite pripravljeni!


Vir podatkov: SLOfit 

 

(Avtor: Arhiv ZSKSS)
Fotogalerija
6 slik
Skavti
+3

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.