Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Rutke, simbol nas vseh

uredništvo SkavtNET 31.03.2016
Članek je del prvo aprilske potegavščine ekipe SkavtNET.
Predlog 1 (Avtor: Matevž Hribernik)

Dobro leto je od takrat, ko smo na Svetu Združenja potrdili obstoj rutke ZSKSS, ki jo s ponosom nosijo člani izvršnega odbori, nadzornega odbora in častnega razsodišča.

V tem letu so v izvršnem odboru (IO) in poverjeništvu za program (POPR) ugotovili, da je rutka Združenja med skavti zelo dobro sprejeta, zato je trop za prenovo kroja na željo IOja in POPRa pripravil predloge za enotne rutke vej v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS, Združenje). Tako se bo naša organizacija postavila ob rob večine svetovnih skavtskih organizacij.

Ker ne želimo, da pri spreminjanju tako pomembnega dela naše podobe sodelujejo samo nekateri, potrebujemo vaše mnenje. Zato preberi razlago rutk in natančno preglej dve predlogi, nato pa komentiraj.

Odločili smo se, da za osnovne barve uporabimo barve vej, ki že veljajo v našem Združenju oz. smo jih določili glede na izkušnje. Rjava predstavlja bobre in bobrovke, rumena volčiče in volkuljice, zelena izvidnike in vodnice, rdeča popotnike in popotnice, modro pa smo določili za voditelje.

Pri vseh rutkah smo se zgledovali po trenutni rutki Združenja in smo želeli ohraniti dolgotrajno tradicijo po morju različnih stegovskih rutk. Zato imajo vse rutke (razen pri drugi predlogi volčja in bobrska) kot robni trak morje rutk.

Posebnost je voditeljska rutka, ki je v osnovi enaka rutki Združenja, vendar za razliko od te ne bi imela znaka Združenja in napisa skavti na špici rutke. Vse rutke pa bi ohranile posebnost rutke Združenja, da ima znotraj napisano obljubo. Tako bi imele rutke natisnjeno obljubo, vezano na njihovo vejo, in tako bi se ta rutka lahko sprejela le po izrečeni obljubi, kot simbol obljube.

Menimo, da je takšna sprememba dobrodošla in bi poenotila naše Združenje, prav tako pa bi tako še bolj sledili Jezusovim besedam, da "bi bili vsi eno".

Veselimo se vaših komentarjev, v prihodnjih mesecih pa pričakujte tudi posvet na temo rutk vej.

Fotogalerija
2 sliki
Predlog 1
Predlog 2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.