Zažiga

9 Zažgi

Prenesi v

Nadaljujemo z akcijo 100 skavtinj

prepovz 01.07.2008
Začeli smo s Triglavom, nadaljevali z Jerebico, letos, te draga sestra, vabim na dolenjski Triglav, Kum, 1219 m, v nedeljo 13. julija.
bivanje v naravi bivanje v naravi (Avtor: prepovz)
Smer pristopa: z avtomobili LJ – Litija – Zagorje – odcep za Podkum , 744 m. Sv. maša ob 10. uri v cerkvi sv. Jurija v Podkumu, po njej peš skozi Borovak, Mali Kum, 820 m, vrh – lažje hoje dve uri, malo manj za sestop.

Opis: Kum, z značilno podobo hriba z dvema vrhovoma v središču Zasavja, je viden skoraj z vseh višjih predelov Slovenije. Prav tako je značilna tudi njegova okolica - Kumljansko hribovje. Oboževalci zasavskega hribovja mu pravijo tudi " kumljansko kraljestvo "s Kumom - Zasavskim in Dolenjskim Triglavom. Hribovje je res obsežno, saj se razteza med reko Savo na severu in dolino Sopote na jugu, od Radeč na vzhodu, pa do Polšnika na zahodu. Sestava tal je večinoma apnenčasta.

Celotno hribovje leži na litijski antiklinali in je nastalo z gubanjem zemeljske skorje v oligocenu. Hribovje je revno z zemljo in je na površini bolj kraškega izgleda. V nedrjih je skritih tudi nekaj jam. Ena takih je nad Mitovškim slapom. V njej je Kraški izvir, ki predstavlja vir pitne vode za Trbovlje. Celotni predel je poraščen predvsem z listavci, na področju Kuma prevladuje bukev.

Legende, ki so nastale o sveti Neži na Kumljanskem, povejo tudi, da se je svetnici med pašo v skalovju pod Borovakom izgubila in ubila kravica. Studenček, ki curlja preko pečine in se mu reče Solzice, naj bi nastal prav iz njenih solz žalovanja. Legendarni okrasek pa ni brez vsakršne zgodovinske osnove, saj se navezuje na češčenje sv. Neže kot priljubljene svetnice prvih krščanskih stoletij, katere ime izvira iz latinske besede agnes in pomeni jagnje, zaradi česar je za Slovence postala varuhinja ovac, pastirjev in ovčarjev, pa tudi na začetke zaobljubljenega romanja vsakih sedem let iz Kostanjevice prek Sopote na Kum, kjer vsaj od 15. stoletja dalje stoji njej posvečena slovita romarska cerkev. To je bil ne nazadnje razlog za odprtje pohodniške Nežine poti iz doline Sopote na Kum.

OPREMA: dobri planinski čevlji, vetrovka, kapa, pulover, rezervno perilo, (majica, srajca …), plastenka maratonika ali vitanove, pohodni palici, skavtski kroj!

HRANA: iz nahrbtnika, tudi koča je odprta

POSEBNOST: vabljene predvsem skavtinje, skavti samo za spremstvo

Podvig bomo opravili v vsakem vremenu!

PRIJAVE: do četrtka, 10. julija na tel.: 0599 61 865,
mob.: 040 751 389 ali peter.repovz@skavt.net
Fotogalerija
11 slik
bivanje v naravi
bivanje v naravi
bivanje v naravi
bivanje v naravi
+8

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.