Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Jesenski svet ZSKSS

Sabina Rupnik Suhadolnik, pisarna ZSKSS 16.11.2015
14. in 15. novembra 2015 smo se v Slovenski Bistrici srečali na 49. svetu Združenja.
(Avtor: Rok Rakun)

Sobotni program je začel poverjenik za podporo voditeljem Franci Bačar s predstavitvijo ugotovitev iz raziskave Rast. Čeprav se o omenjenih izsledkih v Združenju govori že nekaj časa, je bilo predavanje med prisotnimi dobro sprejeto. Med delegati se je po zaključku šušljajo predvsem o tem, ali v stegih dajejo dovolj poudarka delu s popotniki in popotnicami, kakšen je njihov klan in s tem povezana prihodnost stega. Ali veste, kako se počutijo popotniki in popotnice v klanu vašega stega in zakaj je to tako pomembno? Naj bo to iztočnica za pogovor v vašem stegu, ki ga lahko razvijete na podlagi ogleda posnetka predavanja Francija Bačarja

V nadaljevanju smo se pod vodstvom poverjenice za odnose z javnostmi Ane Špes pogovarjali o tem, kako komunicirati z različnimi javnostmi, in se spraševali, kako to počnemo ali pa bi si želeli početi v svojih stegih. Ali ste vedeli, da mnogo staršev naših skavtov sploh ne ve, da imamo srajce oranžne barve? Starši nam zaupajo, čeprav o našem delu vedo zelo malo in voditelji z njimi ne vzpostavljamo omembe vrednih odnosov. Kako pa bi starši reagirali, če bi šlo kaj narobe?

Spraševali smo se tudi, zakaj in kam prijavljati tabore. Ali v vašem stegu redno prijavljate tabore? Kaj se lahko zgodi, če jih ne, boste lahko izvedeli na tej povezavi. 

Sobotno popoldne je začinil tudi poseben obisk Bena Ooka iz Kenije. Ben je soustanovitelj organizacije Amani Kibera (prevod iz svahilija: mir v Kiberi), ki je pred leti nastala v Kiberi Nairobi, drugem največjem »slumu« v Afriki (najrevnejša mestna četrt oz. barakarsko naselje). V Kiberi živi približno milijon revnih Kenijcev in Amani Kibera skuša izboljšati socialne, gospodarske in kulturne vrednote njihove skupnosti. Ben Ooko je delegatom skušal pokazati, kako lahko male odločitve za spremembe na bolje rodijo velike stvari, ki vplivajo na življenja mnogih ljudi v skupnosti in širše. Bil nam je tudi navdih za razmišljanje izven svojih vsakodnevnih okvirov, ki ga lahko prenesemo v naše osebno in skavtsko delovanje. 

Sobotni večer se je zaključil z izmenjavo dobrih praks, idej in predmetov ter uvodom v izzive, ki jih bo ponujala letošnja akcija Luč miru iz Betlehema. Se samo zdi ali res gori? 

V nedeljo smo začeli v slovesnem kvadratu, kjer so člani izvršnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča prejeli rutke Združenja. Osrednja točka nedeljskega plenarnega zasedanja je bilo sprejetje proračuna za leto 2016. Dobili smo tudi 2 nova trenerja in 7 skavtskih voditeljev, podelili vrsto plaket zaslužnim za prevod Priročnika za skavtske voditelje, izdajo Popotovanja k sreči ter organizacijo dogodkov ob 25-letnici, zahvalili smo se stegom, ki pomagajo državi in bratom skavtom pri soočanju z begunsko krizo. 

Svet smo zaključili zadovoljni, ker smo vikend preživeli v dobri družbi skavtskih bratov in sester, in hvaležni, da smo bili tako lepo sprejeti 

Pozor, naslednjič nas čaka okrogel jubilej – 50. svet Združenja. Se vidimo!

Fotogalerija
18 slik
Nov regijski odbor Mariborske regije
+15

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.