Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

JAKEC 2013 (VIDEO)

Meta Možina, Škofja Loka 1 29.10.2013
Z Jakcem naprej, do neskončnih mej! 16. že tradicionalni Jakec se je odvil 19. in 20. oktobra v Logatcu.
(Avtor: Marko Kržič)

Z Jakcem naprej, do neskončnih mej!


Tradicionalni orientacijski izziv za vse skavtske generacije

Naslov članka je tudi geslo letošnjega, že šestnajstega Jakca po vrsti. Jakec je zagotovo ena najbolj znanih skavtskih akcij v Sloveniji, poleg tega pa je tako ime tudi simpatičnemu črnemu pajkcu, zaščitnemu znaku akcije. Nekateri skavti si tretjega vikenda v oktobru drugje kot v Logatcu sploh več ne predstavljajo. Na Jakcu se namreč zberejo skoraj vse skavtske generacije, saj je orientacijski tek namenjen vsem skavtom in skavtinjam, starejšim od enajst let, iz vse Slovenije.

Kaj se dogaja?

Vsak skavt mora na Jakcu s seboj imeti kompas, zemljevid, skavtskega duha in veliko dobre volje. Da pa skavtom na poti nikakor ne postane dolgčas, morajo poiskati določeno število t. i. mrtvih točk in določeno število t. i. živih točk. Na živih točkah jih čaka dodaten preizkus v skavtskih veščinah. Cilj tekmovalcev je dobiti vse točke v čim krajšem času. Preden se odpravijo na pot ali pa takoj, ko se vrnejo, se udeleženci preizkusijo tudi v znanju iz topografije in vrisovanja točk na zemljevide. Motivacije za vztrajanje ne zmanjka, saj skavte poleg želje, da bi premagali sami sebe, spodbujajo tudi bogate nagrade za najboljše tri iz posamezne kategorije.

Vsako leto novosti

Logaški skavti se vsako leto po­trudijo, da udeležence presenetijo tudi s čim novim. Poleg stalnih tekmovalnih kategorij, ki so razdeljene po starosti in sposobnostih tekmovalcev ter se razlikujejo predvsem po števi­lu mrtvih točk, so nam letos postregli z novo kategorijo: Jakec SOLO. Lani samo poskusno, letos pa zares so se na pot odpravili tudi posamični tekmovalci (v pre­ostalih primerih gre za skupinsko tekmovanje) ter z rezultati, tako kot ostali, navdušili.

Prestavljali smo meje

Duhovna nit letošnjega Jakca je bil Abraham in njegovo življenje, vztrajnost v odločitvah, ki jih je sprejel z božjo pomočjo. Tako kot je Abraham prestavljal lastne meje v želji, da bi služil Bogu, smo se tudi mi trudili preseči meje, ki nas omejujejo in zaradi katerih je včasih težko napredovati v dobrem. K temu smo bili posebej povabljeni na začetku, z uvodno katehezo, in v nedeljo pri sklepni maši. Bolj kot tekmovanje med ekipami je namreč pomembno tekmovanje s samim seboj. Tekmovanje, v katerem želimo danes postati boljši, kot smo bili včeraj. Jakca smo tudi letos sklenili z globokim sporočilom, ki nas bo spremljalo vse leto in naprej.

Bi-Pi

 

Fotogalerija
7 slik
Jakec 2013
Sveta maša
Jakec 2013
Roverček
+4

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.