Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Umetnost pospravljanja - 1. del

Nina Maležič, uredništvo SkavtNET 14.03.2018
“Oh, spet to pospravljanje!” Znani stavek, kajne? Pa si že slišal za umetnost pospravljanja? Kaj to sploh je?

V predbožičnem času mi je pod prste prišla knjiga Umetnost pospravljanja japonske avtorice Marie Kondo. Avtorica je svetovalka za čiščenje in je s svojo metodo, t.i. konmarie metodo pospravljanja, pospravljanje dvignila na čisto novo raven. Avtorica pravi, da če se lotimo pospravljanja po njeni metodi, bomo  pospravili dom samo enkrat in nikoli več. Posebnost njene metode je, da se pri tem procesu ne osredotočamo na to, kaj želimo zavreči, ampak na to, kaj želimo obdržati. Obdržati pa moramo le stvari, ki nas osrečujejo.

Konmarie metoda pospravljanja

Marie Kondo pravi, da je glavni razlog nepospravljenih sob (stanovanj, domov…) ta, da imamo preveč stvari. Vsako stvar nam je težko zavreči, “ker nikoli ne veš, kdaj ti bo prišla prav”.  In ravno tukaj tiči problem. Ker ne mečemo stvari stran, se nam le-te kopičijo in polnijo police. Pa nas te stvari tudi osrečujejo? 

Najprej vse stvari iz iste kategorije na kup Najprej vse stvari iz iste kategorije na kup (Avtor: internet)

Avtoričin pristop k pospravljanju temelji na načelu, da stvari, ki v nas ne vzbudijo prijetnih čustev, ne potrebujemo. Trdi, da moramo prav vsak najmanjši predmet ali oblačilo vzeti v roke in se vprašati: “Ali mi ta predmet prinaša veselje? Kako se počutim, ko vidim, nosim, uporabljam ta predmet?”. Če nam predmet vzbudi veselje, ga obdržimo, če nelagodje, ga vržemo stran. Zakaj bi imeli sobo, v kateri se moramo počutiti sproščeno, veselo in zadovoljno, polno predmetov, ob katerih nam je nelagodno?

Konmariejina metoda pospravljanja prav tako temelji na pospravljanju po kategorijah. Običajno se lotimo pospravljanja po prostorih ali posameznih kotičkih. Najprej pisalna miza, potem omara z oblačili, postelja, komoda… In ko pridemo do konca imamo sicer občutek, da je pospravljeno, čez kakšen teden pa že iščemo barvice v enem predalu, v omari, na koncu pa ga najdemo na nočni omarici. Ali ni smisel pospravljanja ravno v tem, da kasneje vemo, kje lahko kakšno stvar najdemo?

S pospravljanjem po kategorijah se takšnemu neredu z lahkoto izognemo. Pospravljanje po kategorijah pomeni, da poiščemo najprej npr. vse majice z dolgimi rokavi, jih odložimo na sredino sobe, primemo vsako majico posebej in se vprašamo, kakšno občutje mi ta majica vzbuja. Če je to prijetno občutje, jo obdržimo, sicer vržemo stran. Ko zaključimo z majicami z dolgimi rokavi, tiste, ki jih bomo obdržali, zložimo in odložimo nekam, kjer nas v času pospravljanja ne bodo motile. Nadaljujemo z majicami s kratkimi rokavi in ponovimo postopek. Nato so dolge hlače, kratke hlače, nogavice, knjige, barvice, čevlji, spominki… Ko imamo zložene vse stvari, ki jih bomo obdržali, začnemo z organiziranjem po omarah. 

Pospravljene nogavice Pospravljene nogavice (Avtor: internet)

Tako bomo poskrbeli, da bodo stvari iste kategorije pospravljene na istem mestu in jih čez en teden ne boš iskal v vsakem predalu. In prihodnjič, ko boš dobil novo knjigo, ne boš iskal luknje v sobi, kamor jo lahko pospraviš, ampak boš točno vedel, kje so pospravljene knjige, in jo boš odložil na za to namenjeno polico.

Še tretja točka, na kateri temelji Konmariejina metoda pospravljanja, je ta, da čim več stvari zložiš in jih shraniš pokončno, ne na kup. Na obešalniku imaš samo oblačila, ki so občutljiva na mečkanje (npr. suknjič). Marie Kondo je za oblačila in predmete razvila celo svojo metodo zlaganja, s katero narediš omaro pregledno, oblačila pa se ne mečkajo. Za video ali foto nasvete lahko sam pobrskaš po spletu ali odklikaš na skavt.net/umetnost-pospravljanja, kjer sem zbrala nekaj uporabnih trikov pri pospravljanju. 

Organizacija pisal Organizacija pisal (Avtor: internet)

Pospravljanje  ≠ čiščenje

Marie Kondo jasno ločuje med pospravljanjem in čiščenjem. Teh pojmov ne smemo zamenjevati ali enačiti. Navlaka se pojavi, ko ne vračamo stvari na njihovo mesto (pogosto, ker stvari sploh nimajo svojega mesta), kar rešimo s pospravljanjem. Ko bomo vsem stvarem določili mesto, bomo lahko vzdrževali red (še pred tem pa se je potrebno odločiti, katere stvari bomo sploh obdržali). Stvarem bomo mesto določili enkrat in za vselej. Čistiti pa bomo morali vedno, saj je naravno, da se umazanija pojavlja vedno znova.

In sedaj?

Seveda greš pospravljati. Verjetno boš pospravil samo svojo sobo, lahko pa seveda predstaviš staršem pospravljanje po Konmarie metodi in se skupaj lotite navlake po stanovanju in garaži. Priporočam, da si strogi nadzornik, da boste res obdržali stvari, ki v vas vzbudijo veselje.

In ko boš pospravil vso navlako iz svoje sobe, boš imel prostor za stvari, ki so ti ljube. V takšnem okolju se ljudje vsekakor najboljše počutimo, smo najbolj zadovoljni,  veseli in produktivni.

Presenetljivo, ko pospravimo naše kotičke, kjer bivamo, imamo kar naenkrat čas in voljo “pospraviti” tudi naše odnose. Začnemo se ukvarjati s stvarmi in ljudmi, ki so nam blizu, ob katerih se počutimo prijetno.

V pred-velikonočnem času je za nas, kristjane, priložnost “pospraviti naše podstrešje” tudi sveta spoved. Ne pozabi tudi na to.

Fotogalerija
3 slike
Organizacija pisal
Pospravljene nogavice
Najprej vse stvari iz iste kategorije na kup

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.