Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Tudi skavti na sestanku varuhinje človekovih pravic s prostovoljci

Barbara Tehovnik - Evropsko leto prostovoljstva 2011 26.01.2011
V okviru rednih mesečnih srečanj z nevladnimi organizacijami se je v ponedeljek, dne 24. 1. 2011, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik s sodelavci sestala z nekaterimi prostovoljskimi organizacijami, tokrat v okviru Evropskega leta prostovoljstva.
Prostovoljske organizacije na sestanku z varuhinjo Prostovoljske organizacije na sestanku z varuhinjo (Avtor: Arhiv Varuh človekovih pravic)

Udeleženci smo opozorili na težave, ki jih bosta, zaradi njune neusklajenosti, povzročala (predlagana) Zakon o prostovoljstvu in Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Nejasno ostaja, kdaj bomo lahko neko delo opredelili kot malo delo, kdaj kot medsosedsko pomoč in kdaj kot prostovoljno delo v okviru prostovoljske organizacije (kamor se med drugim uvrščamo tudi skavtinje in skavti).

Po mnenju vseh udeležencev srečanja prostovoljstvo kot organizirana ali neorganizirana pomoč sočloveku v stiski ne sme in ne more biti opredeljena kot delo na črno. Zavrnili smo vsakršno omejevanje sosedske pomoči, torej tudi pomoči posameznika posamezniku v stiski. Prostovoljska in medčloveška pomoč je vrednota, ki jo kot družba moramo promovirati in podpirati ter zanjo ustvarjati ustrezne pogoje. Zakoni bi morali krepiti medsebojno solidarnost in pomoč in ne zgolj preprečevati ali kaznovati.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.