Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

TEDx, TEDxLjubljana, TEDxYouth@Ljubljana?

Klemen Premrl, uredništvo SkavtNET 24.11.2011
V nedeljo, 20. novembra, je v centru kulture Španski borci potekal sklop zanimivih predavanj pod imenom TEDxYouth@Ljubljana. Eden izmed govorcev je bil tudi Boštjan Čerin, popotnik iz stega Ljubljana 4.

Nagrada za najbolj domisleno vozilo Nagrada za najbolj domisleno vozilo (Avtor: Aleš Čerin)

Kaj je TED, kaj je TEDx?

TED je neprofitna organizacija, ki se posveča širjenju dobrih idej. Začetki organizacije segajo četrt stoletja nazaj, ko se je v Kaliforniji odvijala 4-dnevna konferenca. Od takrat naprej TED s pomočjo kratkih predavanj podpira širjenje dobrih idej, ki jih po konferenci brezplačno najdete tudi na spletu.

Poleg osrednjega TED dogodka organizacija licencira svojo blagovno znamko širom po svetu. Tako lahko vsakdo, če zadosti preprostim pravilom, dobi licenco za organizacijo lokalnih TED dogodkov, ki se imenujejo TEDx. TEDx dogodki so brezplačni, a se je potrebno za vstopnice potruditi, saj poidejo v nekaj minutah.

TEDx je torej program lokalnih samoorganiziranih dogodkov, ki združujejo ljudi, da bi podoživeli izkušnjo podobno izvorni konferenci TED. Ob dogodku TEDx se izmenjujejo predvajani TED govori in govorniki v živo z namenom, da zanetijo poglobljeno razpravo in povezanost znotraj majhne skupine. 

Govor skavta na TEDxYouth@Ljubljana

V nedeljo pa je potekal v Ljubljani TEDxYouth@Ljubljana. Govorci so bili mladi z izjemnimi idejami. Boštjan Čerin iz Ljubljane 4 je tako v nekaj minutnem govoru predstavil kako je potekal razvoj, izdelava in testiranje elastomobila - vozila, ki se premika s pomočjo elastike. Predstavil je s kakšnimi zagatami se je srečeval pri svojem delu: (ne)podpora novi ideji, izumljanje novega pogona, premagovanje stabilnosti vozila.

Med tekmovanjem Med tekmovanjem (Avtor: Aleš Čerin)

Tekomovanje elastomobilov in izumljanje novega pogona

Boštjan se je namreč v osmem razredu prijavil na tekmovanje elastomobilov, ki ga vsako leto organizira ljubljanska Hiša eksperimentov. Prvo leto je ugotovil, da so vozila koncipirana kot pomanjšani avtomobili neprimerna, saj so zmagovala vozila na samo dveh kolesih. Tako se je tudi sam odločil, da bo izdelal nekaj novega - nekaj, kar sploh še ne obstaja v tovrstnem tekmovanju. To je elastomobil na enem kolesu.

Visokemu cilju pa sledijo še višje ovire. "Pogruntati" je moral nov način pogona (edinstven v tovrstnem tekmovanju). Kljub trudu pa mu projekt zaenkrat še ni popolnoma uspel, saj je prvotno monociklu moral dodati še eno kolo, da je bil elastomobil dovolj stabilen. Ko je z ekipo na tekmovanju predstavil vozilo je dosegel le 10. mesto, a je pogon vzbudil zanimanje organizatorjev in tako je prejel nagrado za najbolj domisleno vozilo.

Zanimive ideje mladih

Vsi govorci na omenjenem dogodku, bilo jih je 10, pa so zaključevali s podobnim sporočilom: bodite aktivni in uresničujte svoje sanje. Bodite vztrajni in pogumni. Ne pozabimo, TEDxYouth@Ljubljana je bil, kot je iz imena razvidno, tudi in predvsem namenjen mladim.

Poleg Boštjanove so bile tudi ideje drugih govorcev dobre in zanimive. Tako je npr. Luka Manojlovič preko interneta upravljal avto v Novi Gorici in le-to preko web kamere tudi dokazal. Ekipa mladih 11 in 12 letnikov je pripravila duhovito animacijo Burekwood, Borut Jeglič pa je predstavil zgodbo o tem, kako ga je zaznamoval projekt Simbioz@ - bil je namreč vodja projekta.

Fotogalerija
6 slik
Ekipa Klemen in Domen Sagadin, Boštjan Čerin
Med tekmovanjem
Nagrada za najbolj domisleno vozilo
Elastomobil
+3

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.