Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Svetovni dan mladih – »Refill« za mlade sveta

Katja Černelič, Noroklepetava levinja, Homec 1 16.08.2016
Več kot 2,5 milijona mladih iz 187 držav sveta v drugem največjem poljskem mestu, v Krakovu. Človek ob taki masi ljudi, s papežem Frančiškom na čelu, ne more ostati ravnodušen. Mladi si obnovijo zaloge poguma in se domov vrnejo s posebnim žarom ter z željo, da bi naredili svet prijetnejši, prijaznejši, lepši. Tak svet, kot so ga teden dni živeli na Svetovnem dnevu mladih, ko je vsak vsakemu brat in sestra. Dogodka smo se udeležili tudi skavti in skavtinje iz različnih slovenskih krajev.
(Avtor: )

To je izkušnja, ki razširi obzorja in poveže mlade različnih narodov. Spoznaš lepoto drugih kultur in jezikov, hkrati pa se začneš zavedati lastnih korenin in lepote svoje domovine. To je poudaril tudi papež Frančišek, ko je prostovoljcem dejal, da »mlad človek, ki se je znebil svojih spominov in zgodovine, ni upanje za prihodnost«. Če želimo biti upanje za prihodnost, je treba poznati štafeto naših dedkov in babic in jo predati naprej. Skavti imamo pri ohranjanju spomina še posebej pomembno nalogo, saj se trudimo vzgajati odgovorne državljane. Cilj vsake skavtske poti v vseh državah, kulturah in verah je torej aktiven in odgovoren državljan, ki se zaveda zgodovine svojega naroda in zna ceniti njegovo kulturo, jezik, način življenja. Obenem raste tako tudi spoštovanje do drugih narodov in razlik med njimi. 

Mladim je na takem srečanju pokazano, da so upanje sveta, da so steber prihodnosti, ki ga je treba pravilno graditi na temeljih spoštovanja, ljubezni, dobrote in miru. Dobijo nov zagon, ki jim ga velike težave sveta večkrat vzamejo, dobijo energijo, ki jo želijo deliti z drugimi ob vrnitvi domov. Hkrati pa imajo priložnost, da spoznajo Cerkev, njene nauke ter s pomočjo vere iščejo odgovore na različna vprašanja in izzive aktualnega sveta. 

Svetovni dan mladih je bila za nas skavte tudi priložnost za sprostitev. Sprostitev ob dobri glasbi je ponujalo več koncertov različnih zvrsti, spoznavali smo kulturno in zgodovinsko plat Krakova, si ogledovali znamenitosti in odkrivali skrite kotičke z najboljšo kavo in sladoledom. Spletlo se je veliko novih prijateljstev, nekateri pa so srečali stare prijatelje, s katerimi so z veseljem in radostjo po dolgem času poklepetali. Čeprav se zamenjavam Slovenije s Slovaško nismo izognili, smo ugotovili, da nas drugi narodi kar dobro poznajo: Slovakom je poznan Anže Kopitar, Poljakom predvsem Peter Prevc, mladenič iz Portugalske pa je bil navdušen nad Majo Keuc in drugimi slovenskimi glasbeniki. Mehičanu ni bila tuja slovenska zastava, poznal je tudi Ljubljano in naš Triglav. Čeprav smo majhen narod, imamo kar nekaj velikih imen posameznikov in krajev, ki sežejo izven naših meja ter širijo dober glas o Sloveniji. 

Svetovni dan mladih je dogodek, ki ni velik le v svojih številkah, ampak tudi zato, ker pusti na mladem človeku močen pečat. Kot mednarodni dogodek človeka obogati z novimi spoznanji, po drugi strani pa se mladi med množico umaknejo vase in pustijo, da se njihovega srca dotakne nekaj, kar jim da nov žar, upanje, ljubezen in usmiljenje do soljudi. S tako popotnico skavti še lažje prispevamo in pomagamo graditi, kamenček na kamenček, korak za korakom, novi svet, ki, po papeževih besedah, »ne sprejema sovraštva med ljudstvi, ne vidi državnih meja kot pregrade in ohranja svoje izročilo brez egoizmov in zamer.«

Fotogalerija
5 slik
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.