Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

V odkrivanju lepot Olimja in Bizeljskega

Darko Potočnik - Srčni krt 13.05.2013
Na prvo majsko nedeljo smo se Celjske zverinice skupaj z Divjimi risi odpravili na potep po Obsotelju. Zraven se nam je pridružilo še nekaj prijateljev naših Divjih risov. Čeprav nas je večino izleta spremljal dež, nam to ni moglo pokvariti prijetnega vzdušja.
samostan Olimje (Avtor: Darko Potočnik - Srčni krt)

Že ob sedmi uri zjutraj smo z avtobusom odrinili iz Celja in vmes na enoti Ljubečna pobrali še tam stanujoče Divje rise. Najprej nas je pot vodila preko Proseniškega proti Šentjurju, od tam naprej pa preko Šmarja, Mestinja in Podčetrtka do naše prve točke našega izleta, Olimja.

Olimje
V tamkajšnji župnijski Cerkvi Marije vnebovzete smo se udeležili redne nedeljske svete maše. Župnik nas je bil zelo vesel, saj bi v nasprotnem primeru zaradi romanja v sosednjo župnijo imel na tričetrt prazno cerkev. P. Ernest nas je v pridigi opozoril, da vera brez dobrih del ni prava vera, in da moramo vedno imeti skrb za šibkejše od sebe. Po maši smo v stranski kapeli pred Čenstohovsko Marijo odpeli šmarnice v čast Mariji. Ker je naša s. Grazyna Poljakinja, nam je še na kratko predstavila Črno Marijo, saj izvira prav iz njene domovine.

Nato je sledil ogled znamenite 400 let stare lekarne.  Nahaja se v pritličju samostanskega stolpa, v obokani sobi s čudovito poslikanimi freskami. Tako kot nekoč, patri še danes izdelujejo zdravila iz naravnih zelišč, ki jih pridno pridelujejo na prelepem zeliščnem vrtu pred samostanom. Zato smo tudi izkoristili priložnost za nakup njihovih slavnih naravnih zdravil. Po ogledu smo se preselili v Betanijo, kjer smo se telesno okrepčali. Ker je bilo vzdušje veselo, smo še malce zapeli in ob zvokih Marjanove harmonike celo zaplesali.

V Olimju smo obiskali še dve turistični znamenitosti: čokoladnico z odličnimi raznovrstnimi čokoladami in Jelenov greben, kjer smo si na kratko ogledali jelene in košute. 

Na Bizeljskem in v Slovenskem Lurdu
Na Bizeljskem smo se ustavili na turistični kmetiji Pudvoi. Tukaj smo imeli kosilo, nato pa ogled posebne znamenitosti Bizeljskega, repnico. Repnice so posebne mivkaste jame, ki so jih izkopali ljudje. Zaradi enakomerne temperature preko celega leta (nihanje temperature med zimo in poletjem je samo 3 stopinje) so nekoč uporabljali za hrambo repe in predvsem tistih živil, ki niso občutljivi na vlago, saj je zrak v jami zaradi vlažnosti mivke precej vlažen. Danes zaradi idealnih temperatur uporabljajo te jame predvsem za hrambo ustekleničenih vin. Prav zaradi tega njihova vina dolgo ohranijo svež okus. To smo se prepričali pri degustaciji njihovih odličnih vin.

Proti Celju smo se vračali preko Posavja. Ker ta konec Slovenije že diši po Dolenjski, nam je Hitri povž med vožnjo povedal nekaj malega o teh krajih. Vmes smo se zaustavili v Slovenskem Lurdu, v Brestanici v baziliki Marije Lurške. Prevzela nas je njena triladijska neoromanska notranjost. Judita nam je na kratko predstavila zgodovino in pomen te bazilike. S petjem Zvonovi zvonijo smo na koncu še počastili Lurško Marijo.

Ob šesti uri popoldan smo se vrnili v Celje. Kljub temu, da nam je izlet še prehitro minil, smo se veselo poslovili od naših Divjih risov. Polni lepih vtisov smo jim zaželeli še lep večer in jim obljubili, da drugo leto spet gremo na izlet. In seveda se vidimo še tudi kaj vmes, saj drug brez drugega težko zdržimo.

Fotogalerija
31 slik
na avtobusu 1
veseli muzikant
na avtobusu 2
naša vodička
+28

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.