Zažiga

14 Zažgi

Prenesi v

Tretji vikend v juliju gremo v Benetke

Ester Srdarev 24.05.2007
Greste z nami? Bilo bi lepo. Ne gremo kot turisti, ne gremo gledat Trga sv.Marka in Doževeo palače, tudi ne beneških kanalov in Mosta vzdihljajev, ne gremo kupovat muransko steklo in pit pregrešno drago kavo v Caffe Rossini.
arhiv zbokss arhiv zbokss (Avtor: arhiv zbokss)
Gremo na obisk k beneškim odraslim skavtom, da bi skupaj z njimi spet praznovali največji beneški praznik, ki se imenuje FESTA DEL REDENTORE. Kaj to pomeni? To je PRAZNIK ODREŠENIKA ali ODREŠITELJA. Vsako leto se Benečani na ta dan spominjajo kuge, ki je v letih 1575 do 1577 hudo prizadela mesto. Menda je v dveh letih umrlo več kot 50.000 ljudi. Ljudje so se v takratni hudi stiski zaobljubili, da bodo zgradili cerkev Odrešeniku, če jih reši kuge. In rešil jih je in cerkev so postavili. Mogočno cerkev so poimenovali Chiesa del Redentore.

Vsako leto pride v Benetke tisoče in tisoče ljudi. V soboto zvečer se vkrcajo na številne ladjice, okrašene z lampijončki, zelenjem in cvetjem. Usidrani v beneški laguni, ob tradicionalni večerji, ob prepevanju in veseljačenju počakajo čudovit ognjemet, ki točno opolnoči razsvetli poletno beneško nebo. V nedeljo se čez pontonski most preko kanala Giudecca udeležijo zahvalne procesije, ki se odpravi od Cerkve Odrešenika do Cerkve Marije od zdravja.

Letos bomo med njimi spet tudi skavti iz regije Alpe - Jadran. Skavtski turizem? Kje pa! To je praznovanje in odkrivanje skritih kotičkov v Benetkah s skavti – domačini. Tja in nazaj bomo šli z vlakom, spali pa v župnišču sredi Benetk pri našem prijatelju župniku.

Vabim vas, da se nam pridružite!

Fotogalerija
5 slik
arhiv zbokss
arhiv zbokss
arhiv zbokss
arhiv zbokss
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.