Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Srečanje z Berto Golob

Irena Veber 16.11.2011
V soboto, 12.11.2011, smo imeli odrasli skavti zanimivo srečanje. V okviru skavtske akademije, kjer dobimo tudi »domačo nalogo«, sem pripravila srečanje s profesorico, pisateljico, pesnico in še bi se dalo naštevati, gospo Berto Golob.
(Avtor: Jure Vrhovnik)

Tema našega srečanja je bila Pot k poklicu in od poklica naprej. Gospa Berta se je rodila leta 1932 in je do danes videla in doživela mnogo sprememb, ki so ji krojile in bogatile življenje. Že v ranem otroštvu ji je umrla mati, tako da je že kmalu morala poprijeti za marsikatero delo. Da so lažje premagovali težave pa so veliko molil. Molitev zjutraj opoldne in zvečer jim je dajala moč in še vedno, tudi danes, dobi v molitvi potrditev za delo, ki ga opravlja.

Življenjska zgodba gospe Berte Golob

Prva zaposlitev gospe Berte je bila v Preddvoru, v osnovni šoli je poučevala slovenski jezik. Ta kraj je poseben tudi zato, ker so tam imeli tudi dom za otroke, ki so imeli probleme v družinah. Gospa Berta je tem otrokom vedno prisluhnila, jim dala možnost, do povedo svoje stiske, svoja čustva, svojo bolečino. V prvi knjigi, ki jo je napisala, je opisala življenje teh otrok - še danes jih spremlja in se jih spominja v molitvi.
V času službovanja, je žal morala svojo krščansko pripadnost skrivati. 

Njeni sodelavci, ki so hodili k maši v kraju, kjer so stanovali, so kmalu morali zapustiti domači kraj, saj so jim dodelili delavno mesto, ki je bilo daleč stran od doma. Sama je hodila k maši v Ljubljano in se je tako umaknila neposrednemu nadlegovanju glede vere, čeprav,  kot nam je povedala, so vsi vedeli  kam kdo pripada.

Mnogo zgodb in dogodivščin nam je gospa Berta zaupala v skoraj dve urnem druženju. Žal nas je priganjala ura in smo se morali od zanimive, iskrive, življenjske gospe posloviti.

Sama najbolj slišim njene besede, da je v molitvi mnogo moči, ne glede kje smo in kakšna je ta naša molitev. Če je izrečena z pravim namenom smo že bližje pravemu cilju.

Skavtsko druženje smo nadaljevali s sveto mašo

Moji sokrajani so bili zelo navdušeni, ker je maša potekala nekoliko drugače. S pomočjo  Silve in njenega sintesajzerja, Katje in Milana s kitarama, izjemnih pevskih sposobnosti Klavdije in Magde smo odpeli mašo, kar je bilo v veselje nam skavtom in tudi drugim zbranim pri večerni maši.

Po maši nam je gostitelj srečanja, gospod župnik Mitja Štirn, predstavil cerkev svetega Modesta od njenega nastanka, to je od prve zamisli, da bi na Zlatem polju ustanovili župnijo, pa do danes. Cerkev je bila namreč   8.10.2011 posvečena in blagoslovljena. Še prav posebej svetišče zaznamuje delo p. Marka Ivana Rupnika s sodelavci centra Aletti - velik mozaik ter tabernakelj v prezbiteriju

Da pa se o Gorenjcih ne bi širil glas o skopušnosti,  smo za vse pripravili še skromno pogostitev. Skupno druženje v veselju, da smo lahko skupaj se je zavleklo v pozne večerne ure.

Zahvala

Na koncu bi se želela zahvaliti Silvi in Juretu za vso pomoč, Katji in Milanu za uglašenost strun, Klavdiji in Magdi za pevski polet (brez njunih glasov, bi naše petje ne bilo tako ubrano), trenerjem skavtske akademije (Toni, Janica, Tone) in njihovim partnerjem (Manica, Ivi, Metka) za obisk, bratovščini Domžale za udeležbo (Miro in Simona hvala za povabilo ostalih članov vaše bratovščine), bratovščini Cerkno za obisk.

Hvala vsem za spodbudne besede. Priprava tega srečanja mi je bila v veliko veselje, kar pa se tiče treme, ki jo je bilo na začetku zelo veliko, moram reči, da se je topila in je je bilo z vsakim zastavljenim vprašanjem manj.

Fotogalerija
15 slik
+12

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.