Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Sporočilo sonca, posredovano sredi noči (FOTO)

Borut Bernik, Požrtvovalni medved 08.02.2012
"Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka …" Davidov psalm, ki ga je kot duhovno misel zbranim pripravil Boštjan, je z vso svojo močjo zazvenel v svetlo noč nad Leskovico, predno smo zaškripali v prhek suh sneg, ki je osvetljen od lunine svetlobe, ogrnil pobočja pod Blegošem v modrikaste tone. V tistem trenutku najbrž tudi Boštjan ni vedel, kako resnično bodo besede, ki nam jih je posredoval, označile naš tretji nočni pohod ob februarski polni luni na Blegoš.
Še ena slikca, potem pa na toplo. (Avtor: Matjaž Maležič - Pozorni medved)

Zbiranje v Leskovici

Nekaj telefonskih klicev, javljanj prihajajočih skavtov s poti in že smo bili zbrani pod cerkvico sv. Urha v Leskovici. Predvsem v pričakovanju tega, kaj nam je pripravil Blegoš tokrat, malo pa tudi preizkušani v potrpežljivosti in strpnosti. Še posebej je bila preizkušana naša Darja iz Cerkna, saj ji je snežni plaz zasul cesto. Njeni skavtski drži z močno voljo in vztrajnostjo smo zato zelo hvaležni.

Še kratki napotki o tem, da se hodi v skupini, saj naš pohod ni tekma, temveč druženje v skavtstvu in pravljica zimske noči se je pričela.

Vzpon na vrh Blegoša v soju lune

Pot je bila sicer ledena, a se je izkazalo, da je novozapadli suh sneg zelo učinkovito prikril delovanje spolzkih površin. Tako je bila stopnja sigurna in v zložnem tempu smo varno napredovali skozi igro senc drevesnih debel in lunine svetlobe proti Blegoševi pleši - vrhuncu na poti. 

Redkokdaj Blegoš odreče izkušnjo divjega plesa primorskih in gorenjskih vetrov. Zadovoljstvo obraza fotografa Matjaža z vrha  nazorno govori o sreči človeka, ki ujame ritem divje narave. In te sreče smo bili deležni čisto vsi.

Počitek v koči pod vrhom in povratek v dolino

Prijaznost odprte koče nas je vrnila v topel objem udobja. Topel čaj, suho sadje, žemljice, čokolade so povrnili energijo tudi našim utrujenima volčičema, katerih razposajenost je na povratku čez Jelenco povlekla v zimsko igro tudi prisotne voditelje iz stega Škofja Loka1 in Žirov.

Cilj - z luno obsijana Leskovica in kulturni praznik

Leskovica nas je nekaj čez polnoči, že 8. februarja, sprejela v samem rojstvu dneva kulture kot nevesta, v soju močne lunine svetlobe. Sporočilo sonca, posredovano sredi noči. Trenutek je v krogu lepo povzel Goran, ki je pripravil zahvalo za lepo druženje in vanjo vpletel trenutek praznika kulture s pesmijo

Kajetana Koviča; Bela pravljica:
…..
križem svet gredo stopinje,
križem svet gazi po snegu.
Ena izmed njih je moja,
nanjo pada, pada sneg.

Še kratek vtis in obljuba za naslednje leto

Prepričan sem, da bo sled tretjega pohoda ob polni luni na Blegoš še dolgo ostala v lepem spominu udeležencev. Hkrati pa tudi obljubljam (in to je zaveza), da bomo prah, ki se bo čez leto nabral v tej sledi, očistili s četrtim pohodom v letu 2013.

Preden smo se razšli, smo se tudi prešteli: z Loškimi medvedi so bili tokrat še Štepanjski medvedi, Brezoviški bobri, Kranjske sove, Cerkljanski vztrajni ruševci, voditelji in volčiča stega Škofja Loka1, voditelj stega Žiri in tudi letos smo gostili prijatelje skavtov. Preštelo se nas je 21.

Povezava do celotne galerije fotografij

Fotogalerija
22 slik
Začetni krog in duhovna misel
Luna se je prikazala izza oblakov
Po mehkem snegu proti Blegošu
Malce zimske idile
+19

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.